przepisy

Zupa z soczewicy i dyni

Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy, z dodatkiem aromatycznych przypraw.

 

Przepis pochodzi z książki „Zdrowe zupy”, której autorką jest Rebecca Katz

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 1/2 szklanki beztłuszczowego, ekologicznego bulionu warzywnego (np. według tego przepisu)
  • 1/4 łyżeczki szarej soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy
  • 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka świeżego zmielonego imbiru
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki prażonych, niesolonych pestek dyni

Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie duś przez 4 minuty. Dodaj 3 szklanki bulionu, soczewicę, kumin, sól, cynamon i paprykę. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj, aż soczewica zmięknie, czyli do 10 minut.

Ostrożnie przelej mieszankę z blendera. Zabezpiecz wieczko blendera czystą ściereczką, miksuj do uzyskania kremowej konsystencji i przelej z powrotem do garnka.

Dolej resztę bulionu, wodę. Dodaj puree z dyni i imbir. Podgrzewaj przez około 3 minuty. Podawaj zupę w miseczkach, polaną sokiem z cytryny oraz posypaną pestkami dyni i kolendrą.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz