blogi Martyna

Dlaczego warto jeść owoce leśne?

W przeciwieństwie do innych owoców, owoce leśne pozbawione są sztucznych nawozów, bo rosną sobie po prostu w lesie i nikt im na całe nasze szczęście głowy nie zawraca jakimiś pseudo ulepszaczami.

We współczesnym świecie ciężko jest znaleźć produkty, warzywa i owoce, które byłyby zupełnie pozbawione ulepszaczy, konserwantów, pestycydów i innych środków niekorzystnych dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy mieć pewność, że dany owoc czy warzywo nie jest w żaden sposób „ulepszone” (oczywiście w cudzysłowie, bo z ulepszaniem ma to niewiele wspólnego – wręcz przeciwnie) najlepiej jest uprawiać je we własnym ogródku. Jeżeli chcemy mieć najzdrowsze i najpyszniejsze jajka od szczęśliwych kurek, najlepiej mieć własne na podwórku. Oczywiście nie każdy ma taką możliwość i też nie każdą roślinkę jesteśmy w stanie wyhodować w naszym klimacie i glebie.

Na ratunek przychodzą nam… owoce leśne! A dlaczego? Zacznijmy od tego, że są po prostu bardzo zdrowe! W przeciwieństwie do innych owoców, owoce leśne pozbawione są sztucznych nawozów, bo rosną sobie po prostu w lesie i nikt im na całe nasze szczęście głowy nie zawraca jakimiś pseudo ulepszaczami. Są bogate w witaminy, minerały, makroelementy i mikroelementy. I w zależności od tego, z jakim konkretnie owocem leśnym mamy do czynienia, są to głównie witaminy A, witaminy z grupy B, C, E  Między innymi dzięki temu, że zawierają spore ilości witaminy C, usuwają z organizmu wolne rodniki i pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Co więcej owoce jagodowe, truskawki, czy czarne porzeczki mają niski indeks glikemiczny, więc diabetycy śmiało mogą po nie sięgać.

Maliny słyną ze swoich leczniczych właściwości. Dzięki temu, że zawierają salicylany, działają przeciwzapalnie, dezynfekująco i przeciwgorączkowo. Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu, w trakcie choroby wspomagał się sokiem z malin. Dodatkowo ekstrakty z malin bardzo często dodawane są do herbatek wspomagających trawienie, lub stosowane samodzielnie do sporządzania naparów z tego owocu.

Jagody skutecznie walczą z podwyższonym poziomem złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi, dostarczamy do naszych jelit ekipę sprzątającą, która robi tam porządek. Poza tym jagody zawierają Glukokininy, które regulują stężenie cukru we krwi. Dlatego jest to owoc wskazany dla osób borykających się z cukrzycą.

Porzeczki czerwone jak i czarne cechują się wieloma różnymi właściwościami prozdrowotnymi. Czarna porzeczka zawiera ogromne ilości witaminy C. Zjadając 100g tego owocu, dostarczamy około 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Poza tym te małe, niepozorne, czarne kuleczki obniżają poziom złego cholesterolu, są świetnym źródłem antyoksydantów, warto ją spożywać przy niedokrwistości, przy problemach z prawidłowym krzepnięciem krwi i wiele, wiele innych. Porzeczka czerwona wypada delikatnie bladziej od jej ciemniejszej siostry, ale to absolutnie nie znaczy, że nie warto jej jeść! Na przykład kontrolują poziom cukru, działają antybakteryjnie i ściągająco, a nawet pomagają podczas  bólów menstruacyjnych.

Jeżyny działają silnie przeciwnowotworowo i  to już jest bardzo solidny argument żeby po nią sięgać. Ponadto są bogate w błonnik, poprawiają przemianę materii, wspomagają pracę układu krążenia. Co więcej, zapobiegają rozwojowi chorób oczu.

Owoce leśne to owoce, po które niestety sięgamy coraz rzadziej. Co więcej, coraz więcej czasu spędzamy w naszych domach, przy komputerze, telewizorze, konsoli. Czy nie warto jest czasami wyjść na dłuższy spacer do lasu i trochę odetchnąć? A przy okazji zerwać trochę jagód do słoiczka i zrobić z nich pyszny, zdrowy koktajl? Tylko koniecznie trzeba pamiętać o dokładnym ich umyciu przed spożyciem. Pamiętajmy, że owoce leśne chociaż są pozbawione chemii, spożyte „prosto z krzaczka” mogą spowodować zakażenie różnymi chorobami pasożytniczymi, które przenoszą leśne zwierzęta.