przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i orzechami

Składniki:

  • duża kapusta włoska*
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 garści orzechów włoskich i migdałów
  • 1 duża cebula
  • kilkanaście pieczarek
  • 2–3 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • sos
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych pelati
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania:

Z kapusty wykrawam głąba. Zdejmuję zniszczone wierzchnie liście. Zanurzam w garnku z gotującą się wodą na kilka minut. Następnie wyciągam i zdejmuję wierzchnie liście. Czynność powtarzam 2–3 razy, aż zdejmę praktycznie wszystkie liście.
Kaszę gotuję na sypko. To samo robię z soczewicą. Na patelni podsmażam na oliwie cebulkę i pieczarki z przyprawami. Następnie dodaję kaszę, soczewicę i sparzone, pokruszone orzechy. Całość mieszam i doprawiam do smaku. Przygotowuję przestudzone liście kapusty, odcinając z nich zgrubienie. Następnie nakładam dwie łyżki farszu i zawijam gołąbki. Można je jeszcze zapiec w naczyniu żaroodpornym przed polaniem sosem.

Smażę na oliwie grubo pokrojoną cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję mąkę i robię zasmażkę. Całość zalewam pomidorami. Zagotowuję, ciągle mieszając. Doprawiam solą, pieprzem i miodem. Sos można zblendować na koniec. Polewam nim zapieczone gołąbki i obsypuję natką pietruszki.

 

*Do gołąbków świetnie sprawdzą się również inne rodzaje kapusty. Ciekawie prezentują się w wersji z kapusty pekińskiej, ale trzeba uważać, by nie rozgotować liści.

Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego Dieta MIND. Sposób na długie życie.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz