blogi Katnova

10 korzyści z herbaty matcha

Matcha to najwyższej jakości ekskluzywna zielona herbata pochodząca z Japonii. Tajemnica jej smaku tkwi w specjalnym preparowaniu liści jeszcze przed ich zerwaniem.

Zgodnie z tradycją, herbaciane krzewy Tencha osłania się przed słońcem trzcinowymi matami co najmniej 2 – 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami po to, by spowolnić ich wzrost. Dzięki temu zabiegowi liście nabierają odcieni bladej zieleni i specyficznego intensywnego aromatu. Zebrane liście suszy się, a następnie miele w specjalnych granitowych żarnach, na drobny proszek.

10 KORZYŚCI Z HERBATY MATCHA

1. Jest silnym antyoksydantem,

Matcha zawiera około 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, Matcha ma antyoksydantów niż:

Jagody Goji 6.2 razy więcej
Gorzka czekolada 7 razy więcej
Dzikie borówki 17 razy więcej
Szpinak 60.5 razy więcej

2. Działa odmładzająco i antyrakowo,

Matcha zawiera olbrzymie ilości katechin, zwalczających wolne rodniki w organizmie. Najważniejszym z nich jest EGCG (Galusan epigallokatechiny), który jest 100 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. W przeciwieństwie do witamin, EGCG nie rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury. Posiada antyrakowe właściwości. Jak udowodnili Japońscy badacze, EGCG przyczynia się między innymi do hamowania rozrostu guza.

3. Pomaga w odchudzaniu,

Matcha przyśpiesza przemianę materii i aż czterokrotnie zwiększa efektywność spalania kalorii przez ludzki organizm, bez jednoczesnego podnoszenia ciśnienia tętniczego krwi, czy zwiększania częstotliwości tętna. Matchę można zaliczyć do naturalnych termogeników.

4. Oczyszcza organizm z toksyn,

Matcha ma najwyższy poziom zawartości chlorofilu wśród wszystkich dostępnych herbat, który wspaniale detoksykuje organizm. Pomaga pozbyć się z ciała toksyn, trucizn, metali ciężkich. Spożywana regularnie przywraca prawidłowe działanie gospodarki hormonalnej. Żadna inna zielona herbata nie wykazuje tak dobroczynnego efektu gdy chodzi o detoksykację całego ciała.

5. Obniża poziom złego cholesterolu,

Herbata pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a jednocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL) i tym samym maleje ryzyko choroby sercowo-naczyniowej.

6. Wzmacnia układ odpornościowy,

Katechiny w zielonej herbacie matcha mają właściwości antybiotyków, wzmacniających ogólnie odporność. Dodatkowo, już jedna filiżanka tej herbaty dostarcza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza, białka i wapnia.

7. Rozjaśnia umysł,

Matcha zawiera dużo kofeiny i L-teaniny, dzięki czemu zapewnia wyjątkową jasność umysłu. Innym efektem działania L-teaniny jest produkcja dopaminy i serotoniny, poprawiających nastrój i wspomagających lepsze zapamiętywanie oraz koncentrację.

8. Działa uspokajająco,

Pomaga zmniejszyć stres, zwiększając aktywność fal mózgowych alfa, które indukują stan relaksu bez uczucia zmęczenia czy senności.

9. Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość

Poziom energii po wypiciu filiżanki matchy może się utrzymywać ponad 6 godzin. Mimo zawartości kofeiny w matchy, po jej spożyciu nie pojawiają skutki uboczne typowe dla stanu po wypiciu kawy, takie jak nadpobudliwość, wysokie ciśnienie i nerwowość. Poczucie przypływu energii, jest stabilniejsze, niż w przypadku stymulacji kawą, bo kofeina rozprowadzana jest we krwi w miarowych dawkach. Nie ma też zagrożenia poczuciem
odpływu energii, na które skarżą się konsumenci mocnych kaw. 80 miligramów kofeiny w filiżance matchy, odpowiada 90-150 miligramom w porcji kawy.

10. Ma niesamowity smak

W odróżnieniu do innych herbat, matcha nie potrzebuje żadnych dodatków typu cukier, mleko czy cytryna. Jej smak jest naturalny, tzw „umami” zwany przez japończyków „5 smakiem”.

Sposób parzenia matchy:

1 płaską łyżeczkę dodajemy do 150-200 ml przegotowanej wody o temperaturze 70-80 ºC i energicznie mieszamy japońską miotełką do herbaty, aż do jej rozpuszczenia (można użyć elektrycznego spieniacza do mleka). Jak w przypadku każdego napoju zawierającego kofeinę, nie należy przesadzać. Zaleca się picie maksymalnie trzech filiżanek dziennie i unikanie konsumpcji na 4-6 godzin przed snem.

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz