blogi Katnova

Mąka kokosowa – czy warto ją stosować?

Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i aromatem kokosa, jednak nie jest słodka, dlatego z powodzeniem można nią zastąpić inne rodzaje mąki, oczywiście z uwzględnieniem jej specyficznych wymagań.

Mąki kokosowej można używać w słodkich jak i wytrawnych przepisach gdyż jej aromat nie dominuje w potrawie. Na rynku znajdziemy dwa warianty tej mąki: odtłuszczona i klasyczna.

Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i trzeba umieć się z nią obchodzić, gdyż nie posiada ona właściwości plastycznych potrzebnych do wypieku puszystego i sprężystego pieczywa. Jest ona dużo bardziej chłonna niż mąki zbożowe, a co za tym idzie jest bardziej wydajna, gdyż do przygotowania potraw używamy jej mniej niż klasycznej mąki, dzięki czemu ta stosunkowo droga mąką przy stosowaniu okazuje się nie być taka droga;).

Ale należy dawkować ją z wyczuciem i najbezpieczniej stopniowo dodawać ją do pozostałych, mokrych składników ciasta ciągle kontrolując jego gęstość. Jeśli użyjesz zbyt dużej ilości mąki kokosowej, wszystko, co zrobisz, okaże się absurdalnie włókniste, suche i zwarte. Zbyt duży dodatek mąki kokosowej sprawia, że potrawy na jej bazie trudno przełknąć i czasem może to być niebezpieczne. Choć sucha mąka kokosowa ma delikatną, puszystą i lekką konsystencję to wypieki na bazie tej mąki nie rosną tak okazale jak na mąkach zbożowych. Są cięższe i bardziej zbite. Używaj jej ostrożnie.

Do czego stosować:

Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.

Przelicznik mąki kokosowej:

• 1 szklanka mąki pszennej = 1/3 szklanki mąki kokosowej.
• Do 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka. Warto przy tym pamiętać o roślinnych zamiennikach jajek, czyli siemię lniane, nasiona chia, guma guar, syrop klonowy
• Mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu niż mąki zbożowe, stopniowo dodawaj ją do mokrych składników.
• Ciasto wykonane z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania, w przeciwieństwie do ciasta z mąki pszennej.
• Na skutek dodania do ciasta banana lub soku z jabłek stanie się ono mniej suche.

Zdrowotne właściwości mąki kokosowej:

• Nie zawiera glutenu – jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej;
• Zawiera 10 razy więcej błonnika niż maka pszenna
• Mąka kokosowa ma niski IG
• Zawiera niewielką ilość strawnych węglowodanów, przez co nie podnosi drastycznie poziomu cukru we krwi- polecana diabetykom
• Zawiera 8,7 gram tłuszczów na 100 gram produktu, z czego 8 gram to tłuszcze nasycone
• Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi;
• Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo
• Oczyszcza układ pokarmowy i wspomaga trawienie
• Przyspiesza metabolizm, dlatego poleca się stosowanie mąki kokosowej podczas diet odchudzających.

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz