książki smaki zdrowia

Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Co jeść, by uchronić się przed rakiem? Czy odpowiednią dietą można się z niego wyleczyć? Jak sobie pomóc, gdy choroba już nas dotknie?

Autorki odpowiadają na te pytania na podstawie własnego doświadczenia pracy z osobami chorymi onkologicznie, a także w oparciu o najnowsze badania naukowe. Wyjaśniają, zbierają „w pigułce” wszystkie zalecenia, podają przepisy i gotowe jadłospisy. Obalają mity o popularnych cudownych metodach, dietach, czy suplementach.

Pierwsza część książki dotyczy profilaktyki antynowotworowej – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest wsparciem dla osób już chorych onkologicznie, zarówno jeśli chodzi o wzmocnienie organizmu, jak i odżywianie w dolegliwościach często towarzyszących nowotworom i ich leczeniu np. wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp.

Wskazania poparte są licznymi przepisami, oraz gotowymi jadłospisami dla osób zmagających się z określonymi dolegliwościami. Wszystko zgodne z z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym.

Jestem przekonany, że książka będzie nieocenioną pomocą nie tylko w codziennej walce z chorobą nowotworową, ale także podczas zdrowienia, a kto wie, może także stanie się po prostu poradnikiem zdrowego trybu życia?

Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk

(Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, POLSPEN)

 

W sposób zdecydowany, a jednocześnie z gracją i taktem Autorki rozprawiły się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi żywienia w chorobie nowotworowej, co pozwala wierzyć, że Czytelnik znajdzie w tej książce odpowiedź na dręczące pytania oraz realne wsparcie.

Dr n. med. Paweł Kabata

 

O Autorkach

 Maria Brzegowy

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywieni człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Pacjentów konsultuje w krakowskich przychodniach, a także w Szpitalu Wielospecjalistycznym im. Stanleya Dudricka w Skawinie, gdzie pod opieką prof. dr. hab. n. med. Stanisława Kłęka zdobywa umiejętności i doświadczenie w opiece żywieniowej nad pacjentami z chorobą nowotworową oraz z nieswoistym zapaleniem jelita. Ściśle współpracuje również z Oddziałem Klinicznym Chirurgii Endoskopowej, Metabolicznej oraz Nowotworów Tkanek Miękkich Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, gdzie zajmuje się pacjentami po operacjach bariatrycznych. Uczestniczka wielu kursów i konferencji, wykładowca. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Autorka bloga Pozytywne Żywienie.

Magdalena Maciejewska-Cebulak

Absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Jej głównym zainteresowaniem jest żywienie w chorobie nowotworowej, co jest związane z występowaniem raka piersi w rodzinie. Między innymi z tego względu podjęła studia doktoranckie w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, a tematykę pracy doktorskiej poświęciła pacjentkom z nowotworem gruczołu piersiowego. Oprócz pracy naukowej oraz indywidualnego poradnictwa współpracuje z Kliniką Chirurgii Onkologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku oraz z dr. n. med. Pawłem Kabatą, pomagając chorym onkologicznym dostosować sposób odżywiania w trakcie leczenia. Jest również dietetykiem w Fundacji Omealife – Rak piersi nie ogranicza, gdzie realizuje wiele projektów edukacyjnych. W celu weryfikacji wiedzy i poszerzania kompetencji bierze udział w konferencjach dotyczących żywienia w onkologii oraz prowadzi szkolenia i wykłady.

Katarzyna Turek

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Właścicielka poradni DietExpert. Na co dzień pracuje w przychodniach specjalistycznych i gabinetach na terenie Katowic, Chorzowa, Częstochowy i Krakowa. Współpracuje z internistami oraz gastroenterologami, wspierając żywieniowo dorosłych i młodszych pacjentów. Uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji specjalistycznych z zakresu dietetyki. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych u pacjentów z alergiami, a także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego oraz jelit. Prowadzi prelekcje oraz szkolenia dla personelu medycznego i dla zainteresowanych zmianą diety na zdrowszą. Edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.

 

Patronaty

 

W mediach:

Radio TOK FM: Prawdziwe-diety-onkologiczne-czyli-nauka-w-sluzbie-walki-z-rakiem

Polskie Radio Jedynka

Tygodnik POLITYKA 

WP abc zdrowie

Dietetycy.org

Polki.pl: Amigdalina-trucizna-czy-metoda-leczenia-raka-wywiad

Polki.pl: Ksiazki-zdrowotne-i-medyczne-ktore-warto-kupic

Polki.pl: Czy-plyn-lugola-jest-szkodliwy

Dziennik Polski

Polska The Times

Gazeta Krakowska

Poradnik Zdrowie

Zwrotnik Raka

Hematoonkologia.pl

OnkologiaDziecięca.pl

Polska Koalicja Pacjentów Onklogicznych.pl

Wygrajmy Zdrowie

Alivia

Rak’n’Roll

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz