przepisy

Piernik czekoladowy gryczany

Jak Boże Narodzenie, to piernik. Ale nie wszyscy mogą sobie pozwolić na ten według tradycyjnego przepisu babci. Mamy rozwiązanie na dla tych, którzy muszą wykluczyć gluten, laktozę albo jaja...

Składniki

W wykonaniu autorki
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 2 kopiate łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 banany dojrzałe (ok. 400 g)
  • 150 g daktyli
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka roślinnego

 

 

Sposób wykonania:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum kwadrans, aby namokły, odlej wodę. Zmiksuj je z bananami na gładką masę. Dodaj resztę składników i zblenduj wszystko razem.

Wlej do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Piecz w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Ostudź na kratce, krój najlepiej nożem do chleba.

Wskazówka:

  • Do tego ciasta najlepiej sprawdzają się mocno dojrzałe banany z brązową skórką. Są najbardziej słodkie, miękkie i najlepiej zlepiają.
  • Jeśli nie lubisz piernika, to możesz pominąć tą przyprawę i dodać cynamonu lub w ogóle nie dodawać przypraw a zwiększyć ilość kakao i zrobić murzynka. Ilość przyprawy do piernika możesz także zwiększyć, jeśli jesteś jej miłośnikiem.

Więcej przepisów na dania dla alergików w książce Katarzyny Turek Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych.

Katarzyna Turek

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Autorka książek "Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej" oraz "Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych".

Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Właścicielka poradni DietExpert oraz dietetycznej poradni internetowej o tej samej nazwie. Na co dzień pracuje z w przychodniach specjalistycznych i gabinetach na terenie Katowic, Krakowa, Częstochowy i Chorzowa. Współpracuje z internistami, gastroenterologami, chirurgami, dermatologami oraz alergologami, wspierając żywieniowo dorosłych i młodszych pacjentów.

Uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji specjalistycznych z zakresu dietetyki i medycyny. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Współpracuje ze Stowarzyszeniem Pacjentów Bariatrycznych. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych u pacjentów z alergiami, a także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Wspiera pacjentów onkologicznych, pomagając im zniwelować przykre skutki uboczne choroby lub zastosowanego leczenia, pracuje z pacjentami poddającymi się chirurgicznemu leczeniu otyłości przed i po zabiegu.

Prowadzi prelekcje oraz szkolenia dla personelu medycznego i dla zainteresowanych zmianą diety na zdrowszą. Edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.

Prywatnie lubi opracowywać nowe przepisy, przeglądać setki swoich książek kucharskich, wędrować po górach, czytać na tarasie dobrą powieść lub reportaż. Na co dzień sama zmaga się z chorobą Hashimoto i jest alergiczką, więc wie z czym muszą mierzyć się pacjenci będący na diecie eliminacyjnej.

Skomentuj

Zostaw komentarz