blogi Magdalena

Zimowe koktajle dla zdrowia

Sezon zimowy nie kojarzy nam się raczej z koktajlami. Smoothie to przekąska, która świetnie sprawdza się latem ale gdy użyjemy odpowiednich składników, możemy przygotować rozgrzewający koktajl, który dodatkowo podniesie odporność i nasyci w chłodny dzień. Poniżej przygotowałam dla Was kilka przepisów na zimowe smoothie.

Koktajl z dyni

  • 1 szklanka puree z dyni
  • pomarańcza
  • gruszka
  • plasterek świeżego imbiru
  • łyżka miodu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka cynamonu
  • woda według uznania (zależnie od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać)

 

Wszystkie składniki wystarczy zblendować. Pomarańczę oczywiście obieramy, a z gruszki usuwamy gniazdo nasienne, skórki nie musimy obierać. Jedyną trudnością może być przygotowanie puree z dyni. Nie jest to jednak aż tak trudna sprawa. Dynię razem ze skórką należy pokroić na małe kawałki, usunąć pestki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 35 minutach wyjmujemy kawałki dyni, studzimy i wyjmujemy łyżką miąższ, który następnie blendujemy. Właśnie taki zblendowany miąższ jest nam potrzebny do dyniowego smoothie.

Koktajl bananowy ze szpinakiem

  • banan
  • garść szpinaku
  • łyżka nasion chia
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 250ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe, które jest moim ulubionych bądź sojowe)

 

Pewnie zastanawiacie się, dlaczego właśni taki koktajl postanowiłam umieścić na liście tych „zimowych”. Banan, nasiona chia i płatki owsiane powodują, że smoothie staje się gęste i sycące na długo. Zimą nasz organizm o wiele bardziej zadowoli się sycącym, gęstym smoothie aniżeli orzeźwiającym koktajlem o wodnistej konsystencji, jak np. arbuzowy. Zupełnie tak, jak opisałam to w pierwszej propozycji, wszystkie składniki blendujemy ze sobą na gładką konsystencję. Oczywiście mleka możemy dolać więcej lub mniej niż podałam. Jeśli lubimy gęstą, budyniową konsystencję płynnych składników powinno być mniej. Warto zaznaczyć, że nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, w połączeniu z płynami pęcznieją, dlatego świetnym pomysłem będzie zostawienie takiego koktajlu w lodówce chociaż na godzinę – dzięki temu uzyskamy konsystencję puddingu.

 

Koktajl buraczany

  • 2 ugotowane buraki
  • 5 uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie daktyli (ok. 20 minut)
  • łyżka siemienia lnianego
  • 250 ml mleka
  • jabłko

 

Ten koktajl ma bardzo ciekawy, oryginalny smak. Siemię lniane podobnie jak wcześniej opisane nasiona chia, pęcznieje przy kontakcie z płynekoktajlum, dlatego smoothie będzie dość gęste i sycące. Burak to zdecydowanie król tej przekąski, niesamowicie podbija smak koktajlu i nadaje mu charakteru. Zimą nasz organizm potrzebuje wzmocnienia i regeneracji, dlatego warto dodawać to warzywo do posiłków, bo zawiera mnóstwo wartości odżywczych.

 

Koktajl szarlotkowy

  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 2 łyżki uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek (ok. 30 minut)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki gęstego jogurty, np. typu greckiego
  • 200 ml mleka

 

To zdecydowanie mój ulubiony zimowy koktajl. Jeśli lubicie cynamon, szarlotkę i korzenne, świąteczne smaki to koniecznie musicie spróbować. Koktajl jest gęsty, sycący i rozgrzewający. Idealny na śniadanie albo jako deser. Podobnie jak w poprzednich przepisach, wszystkie składniki blendujemy na gładką konsystencję. Rodzynki powinny być moczone w ciepłej wodzie ok. 30 minut, dzięki temu będą miękkie i delikatne. Jeśli pominiemy ten etap, jest duża szansa, że będą nam tylko przeszkadzać 😉 Jabłko oczywiście kroimy na kawałki i usuwamy gniazdo nasienne, nie ma potrzeby obierania skórki.

Koktajl z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 banan
  • 250 ml mleka (świetnie pasuje tutaj migdałowe)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka kurkumy

Awokado i kurkuma to składniki, które mają mnóstwo pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Kurkuma charakteryzuje się właściwościami przeciwwirusowymi i przeciwzapalnymi, a awokado to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Warto oczywiście przez cały rok korzystać z dobrodziejstwa tych produktów, ale myślę, że zimą nasz organizm jest jeszcze bardziej narażony na osłabienie i taka bomba witaminowa jest mu z pewnością potrzebna.

 

Myślę, że skorzystacie z moich propozycji na zimowe smoothie. Podane proporcje są oczywiście orientacyjne, możecie zwiększać bądź zmniejszać ilość składników, np. jeśli nie przepadacie za cynamonem możecie dodać tylko pół łyżeczki lub na odwrót – jeśli szpinak to Wasz ulubiony składnik smoothie, zamiast garści dodajcie pół opakowania. Podobnie jest z mlekiem. Jeśli na co dzień pijecie tradycyjne mleko krowie, nie ma potrzeby specjalnej zmiany na mleko roślinne, chociaż nie ukrywam, warto od czasu do czasu wypróbować dobrej jakości mleka roślinne – są naprawdę smaczne i nadają bardzo ciekawego smaku wielu daniom.

Do następnego wpisu!

Magdalena

Moją pasją jest zdrowy styl życia, gotowanie, moda i uroda. Dzięki mojemu instablogowi udało mi się wszystko połączyć i stworzyć lifestylowe konto, którego prowadzenie sprawia mi ogromną przyjemność. Zależy mi na tym, żeby jak najwięcej osób przekonało się, że zdrowe i dietetyczne odpowiedniki dań mogą być smaczniejsze od tradycyjnych. Chciałabym przełamać stereotyp mówiący o tym, że dieta to listek sałaty na talerzu i mdłe dania bez smaku.

Skomentuj

Zostaw komentarz