przepisy

Zdrowa nutella – czyli 5-minutowy mus czekoladowo-orzechowy

 

Składniki:

  • awokado – 2 sztuki
  • kakao ekologiczne – 6 łyżek
  • syrop klonowy – 4 łyżki
  • szczypta soli
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • orzechy brazylijskie lub laskowe – 4 sztuki

Sposób przygotowania:

Awokado obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki. Awokado umieść w kielichu blendera. Dodaj resztę składników i blenduj do uzyskania gładkiej masy z kawałkami orzechów. Mus możesz z powodzeniem wykorzystać smarując nim bezglutenowe pieczywo lub łącząc z innymi słodkościami.

 

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla tarczycy. Dieta w Hashimoto.

Anna Kowalczyk

Ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Współautorka książek "Kaszoterapia. Nasza Kasza inspiruje" oraz "S.O.S dla tarczycy. Dieta w Hashimoto". Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl

1 komentarz

Zostaw komentarz

Bądź z nami na bieżąco