przepisy

Orzechowo-kakaowe pralinki – bez cukru!

Składniki:

  • 300 g migdałów (niełuskanych)
  • 100 g wiórków kokosowych + porcja do obtoczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g rodzynek
  • 1 duży, mocno dojrzały banan

Sposób wykonania:

Migdały umieść w malakserze (lub mocnym blenderze kielichowym) i zmiksuj na mąkę. Dodaj kakao, cynamon, wiórki kokosowe, rodzynki i zmiksuj ponownie, aż rodzynki nie będą miały widocznych kawałków. Do ciągle miksującego malaksera dodawaj rozdrobnionego na kawałki banana, wrzucając go na wirujące ostrza (aby urządzenie zmiksowało go z masą). Przełóż masę na deskę i uformuj placek. Podziel na około 30 porcji. Z każdej formuj kulkę wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w wiórkach kokosowych.

Wartości odżywcze (1 kulka):

  • ·Energia: 120 kcal
  • ·Białko: 2,7 g
  • ·Tłuszcz: 8,7 g
  • ·Węglowodany: 10 g
  • ·Błonnik: 3 g

 

Wskazówki:

  • ·Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów. Zamiast rodzynek możesz użyć suszonej żurawiny lub daktyli (czasem trzeba je namoczyć,  a wtedy wystarcza mniej banana lub w ogóle nie trzeba go dodawać, bo masa się wystarczająco klei).
  • ·Kulki nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale świetnie smakują po schłodzeniu ich w lodówce

Przepis pochodzi z książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.

 

Katarzyna Turek

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Autorka książek "Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej" oraz "Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych".

Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Właścicielka poradni DietExpert oraz dietetycznej poradni internetowej o tej samej nazwie. Na co dzień pracuje z w przychodniach specjalistycznych i gabinetach na terenie Katowic, Krakowa, Częstochowy i Chorzowa. Współpracuje z internistami, gastroenterologami, chirurgami, dermatologami oraz alergologami, wspierając żywieniowo dorosłych i młodszych pacjentów.

Uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji specjalistycznych z zakresu dietetyki i medycyny. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Współpracuje ze Stowarzyszeniem Pacjentów Bariatrycznych. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych u pacjentów z alergiami, a także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Wspiera pacjentów onkologicznych, pomagając im zniwelować przykre skutki uboczne choroby lub zastosowanego leczenia, pracuje z pacjentami poddającymi się chirurgicznemu leczeniu otyłości przed i po zabiegu.

Prowadzi prelekcje oraz szkolenia dla personelu medycznego i dla zainteresowanych zmianą diety na zdrowszą. Edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.

Prywatnie lubi opracowywać nowe przepisy, przeglądać setki swoich książek kucharskich, wędrować po górach, czytać na tarasie dobrą powieść lub reportaż. Na co dzień sama zmaga się z chorobą Hashimoto i jest alergiczką, więc wie z czym muszą mierzyć się pacjenci będący na diecie eliminacyjnej.

Skomentuj

Zostaw komentarz

Bądź z nami na bieżąco