Czego unikać przy zgadze?

Czego wystrzegać się musi człowiek cierpiący na zgagę?

Jest lista produktów, na które osoby cierpiące na zgagę powinny szczególnie uważać. Lista zaczyna się już od litery a jak alkohol (szczególnie trzeba uważać na piwo), na c są ciasto drożdżowe, cola, oraz cebula, zarówno surowa, jak i smażona, h to herbata, którą można spożywać, lecz w niewielkich ilościach, zaraz potem kawa, ostre przyprawy, papierosy, tłuste i smażone potrawy. Wyżej wymienione produkty mogą powodować zwiększone wydzielanie kwasów żołądkowych.

Jak tego uniknąć? Przecież nie można odmawiać sobie w życiu przyjemności spożywania niektórych posiłków. Pierwszym sposobem jest zwiększenie ilości posiłków kosztem ich objętości, czyli jedzmy mniej, ale częściej i co ważne starannie przeżuwając. Zwłaszcza obfite jedzenie przed snem zwiększa dolegliwości związane ze zgagą. Zamiast obiadu zjedzonego w pośpiechu w restauracji typu fast-food, wybierzmy starannie przygotowany domowy posiłek, którego składniki nie zwiększają wydzielania kwasu żołądkowego. Ponadto warto pamiętać o obecności w diecie takich produktów jak: ryż, pieczywo, makaron. I choć większość diet zaleca ich ograniczanie, przy zgadze odpowiednia dzienna dawka węglowodanów jest bardzo ważna, gdyż one wiążąc, jednocześnie zmniejszają nadmiar kwasu żołądkowego. Cierpiąc na zgagę należy też unikać popijania posiłków mlekiem czy wypijania go przed snem. Zamiast neutralizować kwas żołądkowy powoduje ono nadkwasotę. Kolejnym produktem wartym wyeliminowania z diety są soki cytrusowe, które ze względu na swoją naturalną kwasowość, mogą nasilać objawy choroby. Warto dbać o odpowiednie odżywanie, gdyż właściwa dieta może znacząco zmniejszyć częstość oraz intensywność dolegliwości. Można również stosować CHOLAMID Trawienie, preparat, który może pomóc w trawieniu pokarmu.

Comments are closed.