Top
gryczanka na mleku z figą i orzechami – Zdrowe Zdrowie
3248
post-template-default,single,single-post,postid-3248,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

gryczanka na mleku z figą i orzechami

Idealne śniadanie dla nałogowych kawoszy. Świeże figi dostarczają zwiększonych ilości wapnia i magnezu, które tracisz w wyniku zwiększonego spożycia kofeiny. Gryczanka będzie też dobrym pomysłem dla osób intensywnie pracujących fizycznie i umysłowo.

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut

Wartość odżywcza/100g potrawy:

Energia: 146 kcal       B: 4 g               W: 23,2 g         T: 5,1 g     Błonnik: 3,3 g

 

Składniki:

kasza gryczana niepalona – 90 g

siemię lniane – 2 łyżki

mleczko migdałowe – 1 szklanka

jabłko – ½ szt.

cynamon – 2 szczypty

rodzynki – 1 łyżka

miód pszczeli – 2 łyżeczki

orzechy włoskie – 4 szt.

figi świeże – 2 szt.

 

Kaszę gryczaną przełóż do miseczki, zalej mlekiem, dodaj cynamon, siemię lniane i pozostaw na noc do namoczenia. Następnie dodaj miód i starte jabłko, przełóż wszystko do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut do momentu, aż kasza będzie gęsta i kremowa. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody. Ugotowaną gryczankę przełóż z powrotem do miseczki, posyp rodzynkami, orzechami i dodaj pokrojoną figę.

Porada Tomka: Namoczenie kaszy na noc znacznie skraca czas jej gotowania – rano liczy się każda sekunda.

Więcej przepisów znajdziecie w książce “Kaszoterapia”.

Zdrowe Zdrowie

<p>Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.</p>

Brak komentarzy

Napisz komentarz