Top
jesienna zupa krem z dyni – Zdrowe Zdrowie
3028
post-template-default,single,single-post,postid-3028,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

jesienna zupa krem z dyni

Dynia to jedno z warzyw, które kojarzy nam się z jesienią. Jest ona bogata w wiele witamin i minerałów, które są niezbędne w naszym organizmie. Wykorzystanie jej jesienią może być bardzo proste i tanie! W okresie jesiennym całą dynie możemy kupić za kilka złotych i przyrządzić z niej przepyszne danie! A na deser polecam chlebek bananowy, który jest słodziutki i przy okazji zdrowy! Nie trzeba dodawać do niego dodatkowych ilości cukru ani tłuszczu.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni (około 10 dużych kostek wykrojonej dyni)
  • Pół małego selera
  • Marchewka – średniej wielkości
  • Pietruszka, natka pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka
  • 1/3 szklanki mleka (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Z warzyw (za wyjątkiem dyni) robimy bulion. Obieramy wszystkie warzywa, kroimy, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy bardzo powoli (około 20 min) na małym ogniu.
Do drugiego garczka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min.
Następnie kawałki dyni odcedzamy i przekładamy do garnka. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajmy łyżeczkę cynamonu i doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajmy ugotowane warzywa (marchewkę, seler oraz pietruszkę) i wlewamy ok 1 szklankę bulionu. Miksujemy i gotowe! 
Jeżeli dla kogoś o będzie za gęste może rozcieńczyć, dodając kolejną szklankę bulionu.
Polecam dodać mleko- złagodzi smak. Najlepiej smakuje z prażonym słonecznikiem…

 

Aby uzyskać prażony słonecznik należy na rozgrzaną teflonową patelnie wsypać 2 garści słonecznika i poczekać aż się zarumieni. Należy pamiętać aby często mieszać żeby się nie spalił z jednej strony.

Aneta

Instagramerka lifestylowa

Brak komentarzy

Napisz komentarz