Top
Kształt jedzenia a jego właściwości cz. 3 – Zdrowe Zdrowie
4183
post-template-default,single,single-post,postid-4183,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Kształt jedzenia a jego właściwości cz. 3

Dziś nie potrzeba ani specjalnych umiejętności, ani specjalistycznej wiedzy, aby móc na własną rękę zadbać o swoje zdrowie. Wystarczy trochę chęci i otwartego umysłu. Wszędzie wokół nas znajdują się informacje i podpowiedzi, w które obdarzyła świat sama natura.

W trzeciej części poznamy rośliny, które powinny na stałe zagościć w naszej diecie, jeśli zmagamy się z problemami żołądkowymi oraz chcemy zadbać o swoje kobiece sprawy.

 

Imbir – to jedna z tych roślin, bez której wielu ludzi na świecie nie wyobraża sobie życia. Czy można zajadać się sushi bez przegryzania kolejnych kąsków plastrem soczystego, marynowanego imbiru? Można wybrać się w daleką podróż z chorobą lokomocyjną nie mając pod ręką tabletek imbirowych? Dziś, nawet jako lekarstwo na przeziębienie, jest niezwykle pożądany, a co najważniejsze, skuteczny. Imbir to przyprawa niezwykła, ponieważ można wykorzystać ją w różnych celach: do słodkich wypieków, słonych potraw dla wyostrzenia smaku, do marynaty, leczniczo. W problemach z układem trawiennym, mdłościach, przeziębieniu, bólach miesiączkowych, migrenach. Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Unikać go w nadmiarze powinni chorzy na ostre i choroby związane z przewodem pokarmowym.
Kłącze imbiru przypomina swoim kształtem właśnie żołądek. Jego działanie jest nieocenione przy porannych mdłościach, jednak należy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. Od dawna imbir wykorzystywany jest w chorobie lokomocyjnej, morskiej i wszelkiego rodzaju niestrawności. Ból brzucha podczas miesiączki również nie stanowi problemu, jeśli zastosuje się imbir zamiast ibuprofenu. Jeśli wypijemy szklankę wody ze sproszkowanym imbirem, nasycimy się i dłużej utrzymamy uczucie najedzenia. Imbir polecany jest osobom odchudzającym się. Taka imbirowa woda ułatwia trawienie tłuszczy, pobudza pracę trzustki, ma działanie antybakteryjne, a więc pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji jelit. Poleca się go na biegunkę i zaparcia, reguluje perystaltykę jelit, a także odświeża oddech.

 

Awokado – to kolejna wyjątkowa roślina na naszej liście. W 15-30% składa się z tłuszczu, ale tego zdrowego, kwasu oleinowego, odpowiedzialnego za obniżanie cholesterolu LDL oraz zapobieganie chorobom nowotworowym. Bogaty w witaminy B, E i K. Spożywając go regularnie zapewnimy sobie doskonałą odporność. Jedząc awokado pomagamy sobie podwójnie: nie tylko dostarczając zdrowy pokarm, ale również powodując, że za jego sprawą inne składniki odżywcze dobrze się wchłaniają. W awokado znajdziemy także dużo kwasu foliowego, stąd tak często jest polecany kobietom w ciąży i osobom cierpiącym z powodu zaburzeń na tle nerwowym.

Awokado swoim kształtem przypomina macicę. Wystarczy odwrócić go do góry nogami, aby zobaczyć dziecko w łonie matki. Ten owoc słynie także z tego, że reguluje gospodarkę hormonalną. Kobiety spożywające go w trakcie ciąży chronią płód przed różnymi wadami. Awokado zapobiega też rakowi szyjki macicy. Co ciekawe, dojrzewanie tego niezwykłego owocu trwa dokładnie tyle, ile trwa ciąża u człowieka – 9 miesięcy.

 

To już Hipokrates, czyli ojciec naszej medycyny, powiedział: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Natura obdarzyła człowieka w odpowiednie narzędzia, jednak od nas zależy, do czego ich użyjemy.

wuvixa

Instagramerka, hedonistka i miłośniczka przyrody. Rozmyśla na wuvixa.pl, a swoje poszukiwania piękna relacjonuje na instagramie.

Brak komentarzy

Napisz komentarz