Top
postaw na kaszę! – Zdrowe Zdrowie
3533
post-template-default,single,single-post,postid-3533,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

postaw na kaszę!

 

W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam trochę opowiedzieć o kaszach i ich właściwościach. Kasze są niestety niedoceniane na polskich stołach, o wiele częściej wybieramy ziemniaki lub makaron. Jemy je raczej okazjonalnie, bo zapewne nie wiemy, jak dobre są dla naszego organizmu. Kasze mają o wiele więcej wartości odżywczych niż ziemniaki, makaron, a nawet ryż.

Kasze są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które rozkładają się bardzo wolno na glukozę, nie powodując skoków insuliny, a jak wiemy, skoki insuliny przyczyniają się do przetwarzania węglowodanów na tłuszcze, które odkładają się w naszej tkance tłuszczowej. Kasze zawierają mnóstwo witamin z grupy B, witaminę E oraz kwas foliowy. Zawierają też potas, który obniża ciśnienie, żelazo, które zapobiega anemii oraz magnez, który dobrze działa na pracę mięśni i układu nerwowego. Właśnie dlatego kasza jest idealnym dodatkiem do posiłku dla nadciśnieniowców, osób zagrożonych anemią, osób starszych, dzieci, diabetyków, osób żyjących w ciągłym stresie i napięciu oraz wegetarian i wegan, ponieważ jest idealną bazą do wielu ciekawych roślinnych potraw.

Teraz chciałabym Wam przybliżyć 5 rodzajów kasz, które są uznawane za najzdrowsze.

  • kasza gryczana – bardzo znana kasza, po którą często sięgamy w sklepie. Można spotkać kaszę gryczaną niepaloną oraz paloną. Palona wyróżnia się intensywniejszym smakiem i ciemniejszą barwą. Kasz gryczana jest bezglutenowa i charakteryzuje dużą zawartością przeciwutleniaczy. Świetnie smakuje jako dodatek do mięs ale sprawdzi się również jako baza ostrzejszych warzywnych potraw.

 

  • kasza jęczmienna – wyróżniamy 3 rodzaje kasz jęczmiennych: pęczak, kasza wiejska oraz kasza perłowa. Kasza jęczmienna zmniejsza stężenie złego cholesterolu, chroni przed nagłymi skokami poziomu cukru we krwi, a także kojąco wpływa na jelita. Świetnie smakuje z warzywami i mięsem.

 

  • kasza jaglana – to chyba moja ulubiona kasza. Można z niej wyczarować naprawdę mnóstwo dań, deserów, koktajli! Jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej. Wyróżnia się wysoką zawartością żelaza i krzemu. Korzystnie wpływa na nasze stawy, kości i paznokcie – właśnie dzięki krzemowi. Kasza jaglana zawiera też lecytynę, która sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego. Jest bardzo uniwersalna – sprawdzi się jako dodatek do mięsa ale również po zblendowaniu jej z bananem i mlekiem otrzymamy pyszny słodki zdrowy budyń, a nawet możemy z niej stworzyć domowe rafaello!

 

  • amarantus – jest to już mniej znana odmiana kaszy. W supermarkecie powinniśmy go szukać na działach ze zdrową żywnością. Jest zaliczany do tzw. superfoods, ponieważ ma mnóstwo wartości odżywnych – wysoką zawartość żelaza oraz białka. Pamiętajmy, że do gotowania sprawdzi się tylko amarantus tradycyjny. W sklepach można znaleźć również amarantus ekspandowany czyli poddany działaniu gorącej pary. Taki amarantus sprawdzi się jako dodatek do jogurty, owsianki itp.

 

  • quinoa – inaczej komosa ryżowa. Możecie znaleźć tutaj mój osobny wpis poświęcony tylko komosie. Przypomnę tylko, że podobnie jak amarantus zaliczana jest do superfoods. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Każdy, kto dba i prawidłową i zbilansowaną dietę powinien mieć komosę w swojej kuchni. Podobnie jak kasza jaglana czy amarantus, komosa sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs, czy potraw warzywnych ale i składnik deserów.

Kasza ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie w diecie tradycyjne ale również wegańskiej, wegetariańskiej czy w dietach leczniczych. Stanowią świetny dodatek do typowych polskich obiadów ale również są dobrą bazą do dań jednogarnkowych, np. popularnego wegańskiego kaszotto. Świetnie sprawdzają się też jako baza do wielu ciast, koktajli, puddingów, farszu do pierogów, a nawet zmielona w młynku posłuży nam za mąkę, np. zmielona kasza jaglana czy komosa będzie idealną mąką do zdrowej pizzy czy ciasta. Zachęcam Was do przeczytania książki „Kaszoterapia”, gdzie znajdziecie mnóstwo genialnych przepisów na kaszę w wielu odsłonach!

Na koniec mam jeszcze dla Was przepis na moje ulubione wegetariańskie danie z kaszy pęczak:

 

 

Składniki:

-100 g kaszy pęczak (sprawdzi się tutaj każdy rodzaj kaszy, więc jeśli macie swoją ulubioną możecie spokojnie wymienić)

-puszka pomidorów krojonych

-1 cebula

-pół szklanki oliwek zielonych

-2 ząbki czosnku

-oliwa z oliwek (1-2 łyżki)

-połowa puszki czerwonej fasoli

-łyżka koncentratu pomidorowego

-sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Kaszę pęczak należy ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni przygotowujemy warzywa czyli puszkę pomidorów, wcześniej posiekaną cebulę, pokrojone oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę, oliwę, koncentrat oraz przyprawy. Wszystko dusimy około 10-15 minut i łączymy z wcześniej ugotowaną kaszą.

 

 

Do następnego wpisu!

Magdalena

<p>blogerka lifestylowa</p>

Brak komentarzy

Napisz komentarz