Top
salsa z papai i awokado – Zdrowe Zdrowie
4037
post-template-default,single,single-post,postid-4037,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

salsa z papai i awokado

Już sama nazwa wystarczy, by westchnąć. Awokado i papaja – czy naprawdę muszę mówić więcej? Papaina, kluczowy enzym obecny w papai, jest doskonałym środkiem wspomagającym trawienie, często używanym w mieszankach zmiękczających. Zaprojektowałam tę słodką, kremową, wyglądającą niczym jadalne konfetti salsę, aby pasowała do halibuta, ale salsa przeniesie każdą rybę lub danie z kurczaka od niebytu do zachwytu.

Przygotowanie: 10 minut

Gotowanie: 0 minut

Otrzymasz: 2 porcje

Porcja zawiera (3 łyżki):

Kalorie: 55; Całkowity tłuszcz: 4,5 g
(0,5 g nasyconego, 3 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 4 g;
Białko: 1 g; Błonnik: 2 g;
Sód: 55 mg

 

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę papai
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę awokado
  • 3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • 3 łyżki drobno pokrojonej świeżej kolendry
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • szczypta cayenne

 

Sposób przygotowania:

Umieścić wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać. Dla uzyskania optymalnego smaku przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut przed podaniem.

Przechowywanie: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wariant:

Zastąp papaję mango, ananasem lub pomidorem. Zamiast czerwonej papryki użyj ziaren granatu.

 

 

 

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

Brak komentarzy

Napisz komentarz