Top
sardynki poprawiające nastrój – Zdrowe Zdrowie
4040
post-template-default,single,single-post,postid-4040,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

sardynki poprawiające nastrój

W głębi serca wielu kucharzy fantazjuje, że są magikami. Może dlatego, że ludzie tak często pytają: „Jak to zrobiłeś?”. Ale ja, w przeciwieństwie do Houdiniego, zawsze ujawniam sekret maga. Weźmy sardynki. Kocham je, bo są bogate w kwasy omega-3 i witaminę D, na które zapotrzebowanie nie jest na ogół zaspokojone w diecie. Dzięki tym poprawiającym nastrój składnikom odżywczym sardynki są jak zamknięte w puszce małe porcje leku przeciwdepresyjnego. Czasem odrobina kulinarnej magii może zamienić osoby niechętne sardynkom w zagorzałych zwolenników. Weźmy moich kuchennych asystentów: Jena i Katie. Zarzekali się, że nie znoszą sardynek. Powiedziałam wtedy: „Nie jedliście sardynek przyrządzonych przeze mnie”, po czy wyrzuciłam ich z kuchni, bym mogła zrobić swoje czary-mary (nie potrzebowałam królika i kapelusza, tylko czerwonej cebuli, bazylii, pietruszki, mięty, oliwy z oliwek i soku z cytryny). Gotowe! Ochoczo pochłonęli porcję sardynek i poprosili o dokładkę. Oto rodzaj magii, który lubię uprawiać.

Przygotowanie: 5 minut

Gotowanie: 0 minut

Otrzymasz: 2 porcje

Porcja zawiera:

Kalorie: 135; Całkowity tłuszcz: 9 g
(2 g nasyconego, 4,5 g jednonienasyconego);
Węglowodany: 2 g;
Białko: 12,5 g; Błonnik: 0,5 g;
Sód: 593 mg

Sposób przygotowania:

  • 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 1 puszka (ok. 10 dag) sardynek w wodzie lub w oliwie z oliwek

Sposób przygotowania:

W misce połączyć sok z cytryny, skórkę cytrynową, czerwoną cebulę, pietruszkę, bazylię, miętę, tymianek, oliwę, musztardę i sól. Dodać sardynki i rozgnieść na kawałki widelcem. Delikatnie wymieszać. Skosztować, w razie potrzeby dodać szczyptę soli lub kilka kropel soku cytrynowego.

Przechowywanie:

Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

 

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

Brak komentarzy

Napisz komentarz