Top
Surówka z marchewki i jabłek z żurawiną – Zdrowe Zdrowie
4026
post-template-default,single,single-post,postid-4026,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Surówka z marchewki i jabłek z żurawiną

Klasyczne surówki nie są zwykle zbyt ekscytujące. Nie wspomnę już ich niewyszukanego wyglądu i ciapowatej konsystencji przypominającej zwykle kleistą masę do szpachlowania ubytków. Ale tak nie jest w tym przypadku. Ta surówka jest ucztą dla oczu i podniebienia. Jeśli Pixar kiedykolwiek stworzyłby jakąś potrawę, mogłaby nią być właśnie ta. Obok marchewki, żurawiny, jabłek i mięty surówka ma wystarczająco dużo wizualnych efektów, aby Peter Max (artysta znany z dzieł o intensywnych barwach) poczuł się podekscytowany. Smak jest równie wyrazisty, oferuje wiele wspaniałych kontrastów dla wszystkich zmysłów: chrupiące i ciągnące, kwaśne i słodkie, owoce i warzywa – wszystkie walczą o uwagę w jednej pięknej kompozycji. No i jabłka obfitujące w składniki promujące zdrowie, wspomagające pracę mózgu i żołądka.

Przygotowanie: 15 minut

Gotowanie: 0 min

Otrzymasz: 4 porcje

Składniki:

  • ¼ szklanki niesłodzonej suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w bardzo cienkie krążki
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 220 g marchwi, obrać, pokroić w około półcentymetrowe krążki, a następnie na paski
  • 1 jabłko Granny Smith, pokroić na plastry, a następnie na paski o grubości ½ cm
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka podpieczonych migdałów w słupkach

Sposób przygotowania:

W miseczce umieścić żurawinę, cebulę, łyżkę soku pomarańczowego, sok z cytryny i wymieszać. Pozostawić na kilka minut, aby żurawina i cebula „przeszły” sokiem. Do dużej miski włożyć marchewkę, jabłko, miętę, mieszaninę żurawiny i cebuli, pozostałe 2 łyżki soku pomarańczowego oraz sól i wymieszać, delikatnie potrząsając. Spryskać oliwą z oliwek i ponownie potrząsać miską. Posypać po wierzchu migdałami.

Przechowywanie: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wariant:
Dodać 1/3 szklanki świeżych lub mrożonych młodych ziaren soi spryskanych
sokiem z cytryny i wymieszanych ze szczyptą soli morskiej lub dodać
szklankę drobno rozdrobnionej kapusty. Zastąpić czerwoną cebulę zieloną
cebulką.

Uwaga kucharza:
Obieraczka Julienne to idealny gadżet do wykorzystania w przepisach jak
ten. Wygląda jak zwykła obieraczka do warzyw, ale ta cudownie je tnie
w cienkie paski. Obieraczki Julienne nie są drogie i można je znaleźć w sklepie
z przyborami kuchennymi lub w Internecie.

Czy wiesz, że?
Kolor żywności może być kluczem do ocenienia jej korzyści dla zdrowia.
Generalnie im intensywniejszy kolor, tym więcej zawiera fitochemikaliów
i przeciwutleniaczy. W jednym z badań naukowcy poszli o krok dalej, jeśli
chodzi o związek między kolorami a zdrowiem. Holenderscy badacze odkryli,
że u osób, które jadły owoce i warzywa w najgłębszym żółtym i pomarańczowym
kolorze (w szczególności marchew), malało ryzyko rozwoju
chorób sercowo-naczyniowych (gdyby to cię zainteresowało: inne badane
kolory to zielone, białe i czerwone lub fioletowe).

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

Brak komentarzy

Napisz komentarz