Top
zupa krem z pomidorów i marchewki z gruszką – Zdrowe Zdrowie
3767
post-template-default,single,single-post,postid-3767,single-format-standard,mkdf-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.0,wellspring-ver-1.3,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-fullwidth-featured-image,mkdf-header-standard,mkdf-fixed-on-scroll,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-full-width-wide-menu,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

zupa krem z pomidorów i marchewki z gruszką

Składniki na 2 porcje:

3 marchewki,

korzeń pietruszki,

1 dojrzała gruszka,

liść laurowy,

1–2 kulki gałki muszkatołowej,

5–6 dużych dojrzałych pomidorów lub puszka pokrojonych pomidorów bez skórki,

makaron razowy

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Marchew i pietruszkę obierz, przekrój na pół. Włóż do garnka wraz z liściem laurowym i gałką muszkatołową. Zalej wrzątkiem do przykrycia warzyw. Gotuj na małym gazie pod przykryciem, aż warzywa będą prawie miękkie (10–15 min). Po tym czasie dodaj obrane ze skórki pomidory lub pomidory w puszce. Gotuj jeszcze 5 minut, dodaj pokrojoną gruszkę, wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem razowym.

 

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Różańskiej “Super Żywność, czyli superfoods po polsku”

Małgorzata Różańska
Mgr inż.

dietetyk, Poradnia Dietetyczna Foodarea (www.foodarea.pl)

Brak komentarzy

Napisz komentarz