zdrowa kuchnia

5 chorób, przed którymi uchronić może picie kawy

Wypijamy 400 miliardów filiżanek rocznie, a coraz więcej badań pokazuje, że kofeina ma korzystny wpływ na zdrowie

W oparciu o wyniki badań naukowców z Harvardu

Poranna filiżanka tego cudownego napoju może dać Ci o wiele więcej niż tylko impuls energii.

Z roku na rok kawa staje się coraz bardziej popularna. W sumie wypijamy 400 miliardów filiżanek rocznie, a coraz więcej badań pokazuje, że kofeina ma korzystny wpływ na zdrowie. Okazuje się nawet, że zapobiega rozwojowi niektórych chorób. Potwierdzili to badacze z Harvard School of Public Health (HSPH), którzy w ciągu kilku lat zgromadzili dokumentację medyczną 130 tysięcy konsumentów kawy.

kawa i cukrzyca

Z przeprowadzonych badań wynika, że kawa pomaga zapobiec cukrzycy typu 2. Naukowcy wyjaśniają, że jej spożywanie zwiększa produkcję białka wiążącego hormony steroidowe testosteronu i estradiolu (SHBG), które odgrywają ważną rolę w rozwoju tej choroby.

Ponadto kawa zwiększa wrażliwość trzustki na glukozę pojawiającą się w naszym organizmie wraz z żywnością. Trzustka staje się bardziej wyczulona na zmiany stężenia cukru we krwi, czego efektem jest zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy.

kawa i choroba Parkinsona

W tym samym badaniu próbowano odkryć zależność pomiędzy spożyciem kawy i ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona. Badacze doszli do wniosku, że „zwiększenie przyjmowania kofeiny w rozsądnych dawkach wiąże się bezpośrednio ze znacznym zmniejszeniem występowania choroby Parkinsona”, ponieważ kofeina blokuje niektóre drogi przekazywania sygnałów w organizmie i tym samym nie pozwala uruchomić niektórych procesów – w tym procesu starzenia się systemu nerwowego.

kawa i rak wątroby

Stwierdzono również, że dzięki wyżej wspomnianym blokadom odpowiednich ścieżek sygnałowych zwiększa się stabilność komórek wątroby wobec negatywnych skutków spożycia alkoholu. Innymi słowy, zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka wątroby. Zgodnie z wynikami eksperymentu spożycie dwóch filiżanek kawy dziennie miałoby zmniejszyć ryzyko raka do 40% , a trzech i więcej – o ponad 50%.

kawa i choroby okrężnicy

Na potrzeby badań naukowcy przeanalizowali również dane 5145 pacjentów, u których rozpoznano raka jelita grubego. Ich dokumentacja medyczna została porównana z danymi 4097 osób z grupy kontrolnej, u których nie stwierdzono występowania tej choroby.

W tym wypadku, uczestnicy eksperymentu musieli wypełnić szczegółowy kwestionariusz dotyczący ich codziennego spożycia kawy – odróżniając espresso, kawę bez kofeiny oraz inne napoje. Wśród pytań zawartych w kwestionariuszu znalazły się także pytania o występowanie w rodzinie przypadków nowotworu złośliwego, o sposób odżywiania, poziom aktywności fizycznej oraz o palenie tytoniu oraz o inne czynniki mogące podwyższać lub obniżać występowanie raka jelita grubego.

W rezultacie, naukowcy odkryli, że ryzyko wystąpienia nowotworu maleje wraz ze wzrostem spożycia kawy: 1-2 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 26%. Spożywanie trzech lub więcej filiżanek zmniejsza ryzyko choroby nawet o 50%.

kawa i niewydolność serca

Okazało się także, że picie kawy w umiarkowanych ilościach chroni przed chorobami serca. U osób wypijających podczas trwania eksperymentu nawet cztery filiżanki dziennie ryzyko wystąpienia niewydolności serca było o 11% niższe, w porównaniu z tymi, którzy z kawy zrezygnowali całkowicie.

Jak stwierdzili twórcy eksperymentu – jego wyniki „pokazują realne korzyści z miłości do kawy”.

 

źródło: http://golbis.com/pin/5-zabolevaniy-ot-kotoryih-zashhishhaet-kofe-vyiyavili-uchenyie-garvarda

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz