przepisy

Zupa jarzynowa z fasolką

Fasola jest jednym z produktów o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli pinto lub Jaś (namoczonej)
  • 2 pokrojone marchewki
  • 1/4 łyżeczki szarej soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczki suszu z cebuli (opcjonalnie)
  • 1/2 pokrojonej cebuli
  • dodatkowo 1/2  szklanki dowolnych jarzyn
  • 1/4 łyżeczki soli ziołowej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki oregano lub przyprawy śródziemnomorskiej
  • 2 duże liście laurowe
  • 2 pokrojone łodygi selera
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 8 szklanek beztłuszczowego, niskosodowego ekologicznego bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku



Namocz fasolę zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odstaw na bok. Zagrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, marchew i pozostałe warzywa. Gotuj przez 3–5 minut. Dodaj fasolę, bulion i resztę składników, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem usuń liście laurowe.

Dr Don Colbert

jest lekarzem medycyny rodzinnej, specjalistą w zakresie procesów opóźniających starzenie oraz medycyny funkcjonalnej, skupiającej się na leczeniu całego organizmu, a nie poszczególnych symptomów. Jest autorem wielu bestsellerów na temat zdrowia i właściwego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz