zdrowa kuchnia

Miód – złoty bohater

Dobroczynny wpływ miodu na nasz organizm nie kończy się na powszechnie znanym łagodzeniu objawów przeziębienia. Obecne w miodzie związki chemiczne wzmacniają m.in. wydolność serca

Pyszny, słodki przysmak z ula. Miód to bohater, jakiego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jak się okazuje, jego terapeutyczny wpływ na nasz organizm nie kończy się na powszechnie znanym łagodzeniu objawów przeziębienia. Na przykład rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie. Jakie są inne dobroczynne właściwości tego złocistego dobra?

 

Niezwykle duże znaczenie dla pozytywnego oddziaływania miodu mają zawarte w nim enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych pszczół. Miód zawiera nadtlenek wodoru mający właściwości bakteriostatyczne. Pozostałe substancje antybiotyczne wytwarzane przez pszczoły i wprowadzane przez nie do miodu to: lizozym, apidycyna i inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.). Działają one na przykład na gronkowce i paciorkowce oraz pałeczki gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze, groźne dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.
Co więcej ten słodki przysmak zawiera ogromne pokłady mikroelementów, takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

 

Warto dodać jeszcze kilka słów o jego nieocenionym wpływie na serce i układ krążenia. Jest on naprawdę bezcenny w tej kwestii. A wszystko dzięki jednej, ale jakże ważnej substancji. Obecna w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Wspomaga ją dodatkowo obecność potasu i magnezu.
Zastosowanie miodu w pielęgnacji urody było znane już w starożytności. Ceniony był ze względu na swoje właściwości nawilżające, odżywcze, a także uelastyczniające skórę.
Jak się okazuje jest on też niezwykle pomocny dla amatorów zakrapianych imprez i, dzięki fruktozie, pomaga neutralizować skutki wypitego alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.

 

Lista jego zalet zdaje się nie mieć końca. Możemy zatem bez obaw odkręcić słoiczek i, niczym Kubuś Puchatek, pałaszować jego złocistą zawartość.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz