blogi Wuvixa

Woda z cytryną – duet doskonały

W domowych warunkach możemy przygotować miksturę, która nawodni nasz organizm, wspomoże oczyszczanie, przyspieszy metabolizm, doda energii, wyrówna pH, wzmocni odporność oraz pomoże w trawieniu. Brzmi magicznie? Tak właśnie działa! Te wszystkie właściwości ma woda z cytryną



Nasz organizm składa się w 60-70% z wody. Nie produkujemy jej sami, więc naturalne dla człowieka jest to, że musi ją dostarczyć z zewnątrz. Na rynku mamy bardzo zróżnicowany wybór wód: źródlane, mineralne, stołowe. Aby wesprzeć organizm w jego pracy, dostarczamy mu codziennie odpowiednie składniki odżywcze. Żeby go nawodnić, powinniśmy spożywać od dwóch do czterech litrów płynów na dzień w zależności od wagi i trybu życia. A co, jeśli w domowych warunkach, możemy przygotować miksturę, która nie tylko nawodni, ale i wspomoże oczyszczanie, przyspieszy metabolizm, doda energii, wyrówna pH, wzmocni odporność oraz pomoże w trawieniu? Brzmi magicznie? Tak właśnie działa! Te wszystkie właściwości ma woda z cytryną.

Cytryna zamiast kawy

Najlepszym sposobem jest picie wody z cytryną rano, na czczo. Szklanka ciepłej, przegotowanej wody z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny zadziała! Pamiętaj jednak, że woda powinna być ciepła, letnia, ostatecznie w temperaturze pokojowej (jeśli będzie zimna, organy będą musiały wykonać dodatkową pracę w celu jej ogrzania). Rano, gdy wszystko w naszym ciele budzi się do życia, szklanka takiej mikstury zapewni dobry, energetyczny start. Z czasem będzie można zapomnieć okawie o poranku!

Odchudzanie

Jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, woda z cytryną zdecydowanie wspomoże Twój organizm w walce o zdrową sylwetkę. Przede wszystkim oczyści. Nieoczyszczony organizm nie pozbędzie się zalegających boczków, ponieważ wątroba będzie zajęta metabolizowaniem toksyn. Pijąc wodę z cytryną na śniadanie odciążysz ją, pobudzisz jelita do pracy, a żołądek wyprodukuje więcej kwasu, dzięki czemu poprawi się trawienie. To naturalne odtruwanie. Cytryna ma też błonnik pektynowy, który rozpuszcza się w wodzie, a w organizmie tworzy substancję o konsystencji żelu, która dodatkowo chroni przewód pokarmowy przed podrażnieniami i powoduje uczucie sytości.

Odkwaszenie

Wbrew powszechnemu przekonaniu, że kwaśne zakwasza, cytryna jest jednym z produktów, które neutralizują kwasowość. Owszem, jej odczyn w środowisku zewnętrznym jest kwaśny, ale alkalizuje organizm. Oznacza to, że pijąc codziennie szklankę wody z cytryną możemy uregulować swoje pH. Organizm doskonale funkcjonuje w środowisku lekko zasadowym. Kwaśne środowisko może przyczynić się do występowania chorób, złego samopoczucia, przyrostu wagi, zmęczenia.

Cytryna na przeziębienie

Jeśli zdarzają Ci się przeziębienia lub masz kłopoty z odpornością, cierpisz na stany zapalne – ta poranna mikstura jest jak najbardziej dla Ciebie. Witamina C i kwas askorbinowy zawarte w cytrynie są naturalnymi sposobami na wzmocnienie odporności organizmu. Działają przeciwzapalnie. Pijąc ją codziennie, zapewnisz sobie zdrowie. Efekty są widoczne już po kilku tygodniach stosowania: przyspieszona regeneracja, uszczelnione naczynka krwionośne, wyrównany poziom cholesterolu, a także brak bólu gardła. Aby ulepszyć działanie mikstury przy przeziębieniu, zaleca się dodanie do niej miodu i imbiru – takiej mieszance nie groźne żadne wirusy! Pijąc wodę z cytryną zmniejszy się kwasowość, a to prowadzi do zmniejszenia stanów zapalnych.

Woda z cytryną pita przed śniadaniem da najlepsze rezultaty, jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możesz jej pić na czczo, nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić to pomiędzy posiłkami. Wciąż dostarczysz ją do organizmu, dodatkowo napełni Twój żołądek, dzięki czemu zjesz mniej. Jeśli nie odpowiada Ci jej smak – możesz ją osłodzić właśnie miodem albo syropem klonowym, ale tylko na początku. Z czasem woda z cytryną przestanie mieć dla Ciebie kwaśno-gorzki smak. Nie zaleca się picia samego soku z cytryny, gdyż istnieje ryzyko kwasowej erozji szkliwa, a jeśli nawet po rozcieńczeniu masz jakieś wątpliwości, zawsze można wypić ją przez słomkę!

wuvixa

Jestem krytykiem i dziennikarzem z wykształcenia, z zawodu redaktorem, copywriterem z zamiłowania do słów. Wolne chwile spędzam w kuchni, social mediach i... w terenie. Jeśli nie siedzę przy komputerze, a w domu nie unosi się zapach świeżej zupy i pieczonego kurczaka, z pewnością można znaleźć mnie w lesie przykrytą warstwą liści, bo pasjonuje mnie birdwatching i fotografia przyrodnicza.

Skomentuj

Zostaw komentarz