blogi Katnova

Wady i zalety błonnika pokarmowego

Według Światowej Organizacji Zdrowia dorosły człowiek dziennie powinien spożywać od około 20 g do 40 g błonnika. Statystyczny Polak zjada go jednak tylko około 15 g

Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem zrównoważonej, zdrowej diety. Spożywanie dużych ilości tego składnika daje ogrom korzyści dla naszego zdrowia – jednak należy pamiętać, że jak każdy medal ma dwie strony, tak zbyt duże ilości błonnika mogą przynosić negatywne efekty w naszym organizmie.
Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to grupa substancji pochodzenia roślinnego należących do węglowodanów złożonych. Błonnik nie ulega trawieniu i wchłanianiu oraz nie jest przyswajalny w przewodzie pokarmowym człowieka. Jego niska podaż skutkuje zaparciami i problemami trawiennymi.

Gdzie znaleźć błonnik?

– Produkty zbożowe takie jak: pieczywo razowe, pełnoziarniste, chleb pumpernikiel, graham, grube kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak), brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe (pszenne, owsiane, żytnie, jęczmienne), otręby pszenne i owsiane
– Wszystkie warzywa bogate są w błonnik pokarmowy, jednak największą jego ilość znajdziemy w tych surowych, spożywanych ze skórką. Najwięcej włókna znajdziemy jednak w roślinach strączkowych, warzywach kapustnych, korzeniowych (buraki, marchew, brukiew) oraz w kalafiorze, rzepie i kalarepa.
– Najwięcej włókna pokarmowego z owoców mają te spożywane ze skórką, na surowo, drobno pestkowe: truskawki, maliny, jeżyny, agrest, porzeczki. Dużo błonnika zawierają także : śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, morele.

Zalety błonnika pokarmowego

– Spowalnia wchłanianie węglowodanów i reguluje poziom insuliny, zapobiegając wahaniom poziomu cukru we krwi.
– Odżywia również „dobre” bakterie obecne w jelitach, które w zamian za to produkują witaminy
– Obniża ryzyko wystąpienia chorób serca i zawału.
– Zwiększa uczucie sytości, wspiera funkcjonowanie zdrowej flory jelitowej, która odpowiada pośrednio za informowanie organizmu o tym, że jest najedzony.
– Ułatwia wypróżnianie i chroni nas przed hemoroidami
– Oczyszcza organizm, usuwając z niego drożdże i grzyby.
– Zmniejsza ryzyko występowania kamieni żółciowych i nerkowych
– Pomaga w walce z chorobami układu krążenia, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom jelit.
– Usprawnia działanie układu trawiennego, a co za tym idzie poprawia wygląd skóry, dodaje włosom blasku, wzmacnia paznokcie i wyszczupla sylwetkę.

Wady błonnika pokarmowego:

I druga, ciemniejsza strona medalu, tudzież naszego błonnika.
Zwiększenie ilości włókna pokarmowego w diecie powoduje:
– Utrudnienie przyswajania składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk.
– Błonnik odpowiada również za zmniejszenie wykorzystania witamin z grupy B, witaminy D3 oraz obniżenie skuteczności przekształcania się karotenu w witaminę A.
– Obniżenie strawności składników pokarmowych.
– Błonnik absorbuje wodę, dlatego może doprowadzić do odwodnienia organizmu.

Dlatego razem z przyjmowaniem błonnika nie można zapominać o dostarczaniu do organizmu wody.
– Błonnik, który nie wchłonął odpowiedniej porcji wody zalega w jelitach powodując nieprzyjemne objawy takie jak wzdęcia, biegunki oraz zaparcia.
– Jeśli mamy stany zapalne żołądka, jelit, trzustki i dróg żółciowych, wrzody żołądka i dwunastnicy, fizjologiczne zaburzenia spowodowane niedoborem składników mineralnych, niektóre choroby zakaźne, powinniśmy się wystrzegać przyjmowania tego składnika odżywczego.

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

1 komentarz

Zostaw komentarz

Pozostaw odpowiedź Najlepsze warzywa dla cukrzyków typu 2 – Zdrowe Zdrowie Cancel reply