przepisy

Krem z cieciorki i pomidorów z chilli

Składniki:

3–4 świeże pomidory
szklanka cieciorki
papryczka chilli
2 szklanki wywaru warzywnego lub bulionu
kawałek pora (30 cm)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
kmin rzymski
cytryna
listki kolendry

Sposób przygotowania:

Cieciorkę moczę przez noc. Następnie gotuję do miękkości. Pora kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Po chwili dodaję papryczki i całość jeszcze chwilę smażę. Następnie dodaję pokrojone pomidory*, czosnek i cieciorkę. Całość zalewam wywarem i doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu miksuję zupę na jednolity krem. Do kremu dodaję podsmażonego pora i papryczkę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i kminem. Podaję z ćwiartką cytryny i świeżą kolendrą.

Mikołaj Choroszyński

absolwent Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji oraz Uniwersytetu SWPS, pasjonat zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Wie doskonale, że nawet najlepiej przygotowana dieta jest nie do przyjęcia, jeżeli jest niesmaczna! Posiada doświadczenie jako dietetyk oraz psychodietetyk z wieloletnią praktyką w branży żywieniowej. Jest właścicielem poradni dietetycznej Bdieta (www.bdieta.pl). Jedyny w Polsce gastrocoach, dietetyk do zadań specjalnych!

1 komentarz

Zostaw komentarz