przepisy

Bananowo-jabłkowe babeczki gryczane

Pyszny, zdrowy i bardzo odżywczy deser, który może służyć także jako przekąska. To deska ratunkowa przed sięgnięciem po zwykłą czekoladę – daj się namówić na niecodzienne słodkości.

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 35 minut

Wartość odżywcza/100g potrawy:

Energia: 184 kcal       B: 6,6 g            W: 23,8 g         T: 7,9 g     Błonnik: 2,4 g

Składniki:

kasza gryczana niepalona – ½ szklanki

proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

cynamon mielony – 1 łyżeczka

sól himalajska różowa – 1 szczypta

jajka – 4 szt.

banan – 1 szt.

aromat migdałowy – 2 krople

miód pszczeli – 2 łyżki

duże jabłko – 1 szt.

orzechy włoskie – ½ szklanki

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną zmiel na mąkę. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przygotuj formę do muffinek i w każdym zagłębieniu umieść papierową osłonkę.

W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj jaja, rozgniecionego banana, aromat migdałowy i miód. Suche składniki połącz z mokrymi. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.

Tak przygotowaną masę nakładaj do foremek na muffiny, wypełniając je do 3/4 wysokości (muffinki jeszcze urosną). Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż staną się karmelowo-brązowe (około 25-30 minut).

Więcej przepisów znajdziecie w książce Kaszoterapia.

Anna Kowalczyk

Ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Współautorka książek "Kaszoterapia. Nasza Kasza inspiruje" oraz "S.O.S dla tarczycy. Dieta w Hashimoto". Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl

Skomentuj

Zostaw komentarz