blogi Katnova

Co z czym jemy? – czyli jaka przyprawa do jakiej potrawy

Z przyprawami jak z solą, nie można przesadzać. Przedstawiam Wam aromatyczną ściągawkę, czyli jakie przyprawy stosujemy do danych produktów.

ANYŻ

ciasta, pierniki, słodkie chleby, kompoty owocowe, dania z ryżu na słodko, wołowina, cielęcina, wiejski ser, gotowane jarzyny, dziczyzna, sosy mięsne, owoce morza;

BAZYLIA

pizza, dania z pomidorami, zupy fasolowe, baranina, wołowina, drób, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety, szparagi, cukinia, groszek, szpinak, sałata;

CHILLI

dania z fasolą i warzywami strączkowymi, potrawy mięsne ( z drobiu i wołowiny), ostre zupy, sosy, gulasze;



CHRZAN

dania mięsne, drób, zupy, ryby, sushi, przetwory twarde sery oraz surówki, buraczki tartych (ćwikła), do poprawienia smaku musztardy, sosów i majonezów;

CYNAMON

szarlotka, bułeczki, biszkopty, muffiny, ciasteczka, ciasta owocowe, tapioka, puddingi, desery, czekoladowe, kawa, herbata, poncz, wino i piwo grzane, gorąca czekolada, kompot, słodkie ziemniaki, dynia, jagnięcina, dania z ryżu;

CZĄBER

potrawy z roślin strączkowych, z ziemniaków, z grzybów, ryby, krupnik, kapusta, sałatki, potrawy mięsne, kiełbasy, dziczyzna, wędliny, sery, marynaty;

CZARNUSZKA

do posypywania wypieków, do spodów do pizzy, ziemniaków, jogurtu, twarogu, zapiekanek, przetworów warzywnych, marynat oraz surówek, baraniny i jagnięciny, do aromatyzowania wina;

CZOSNEK

mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa, zupy, sosy, potrawy z mięs, warzywa, ryby, wędliny, sałatki, jaja, kotlety, sery (szczególnie ser biały), mięso mielone, gołąbki ryż, grzanki z masłem i pomidorem;

ESTRAGON

marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób, surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, befsztyki tatarskie, gotowane cukinie i pory, sosy, pomidory;

GAŁKA MUSZKATOŁOWA

puddingi, bita śmietana, bułeczki, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczenie z mięs;

GOŹDZIKI

marynowane owoce, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów/groszku, gorąca herbata, grzane wino i piwo, wina, likiery, a także marynaty rybne i przetwory mięsne, szynka;

IMBIR

dania z kuchni azjatyckiej, puddingi, kompoty, pasztety, marynaty, herbata, grzane wino i piwo, pierniczki, ciasteczka i chleby, wędliny;

JAŁOWIEC

marynaty, powidła, wołowina, wieprzowina, pasztety, kapusta, dziczyzna, baranina, potrawy z fasoli, kiszone ogórki i kapusta, kiełbasa myśliwska, napoje: napary ziołowe, nalewki syropy, piwa, wina;

KOZIERADKA

sosy chutney oraz marynaty, sałatki i surówki, sosy, zupy, makarony, ser żółty i biały, oraz wszelkie dania kuchni wschodniej, warzywa, chleb, chałwy;

KMINEK

ziemniaki, pieczywo, pieczone mięsa, wieprzowina, baranina, kapusta kiszona i gotowana, surówki, twaróg utarty z cukrem;

KOLENDRA

mięsa, pasztety, sosy, jaja, marynaty, zupy z warzyw strączkowych, sałaty;

KOPEREK

pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki, ziemniaki, zupy, potrawy z jaj i ryb, kiszenie ogórków, sosy;

KUMIN/ KMIN RZYMSKI

sery, warzywa, pikle, sałatki, ryż, marynaty i sosy – szczególnie pomidorowe;

KURKUMA

pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu, makaron i warzywa, sosy, drób, zupy;

LIŚĆ LAUROWY

buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, sosy, gulasze, ryby;

LUBCZYK

zupy, rosół, sosy, mięsa, potrawy z warzyw, z ryżu i dania z mięsa drobiowego oraz wołowego, sałatki i tłuczone ziemniaki, pieczywo, ciasteczka, herbatniki i sery;

MAJERANEK

barszcz biały, żurek, pieczeń, kiełbasa, pasztety, dania z ziemniaków i warzyw, marynata, drób;

MIĘTA

galaretki, lody, sałatki warzywne i owocowe, kapusta, marchewka, miętowy sos do chleba, do zup, napoje chłodzące, pomidory, groch;

OREGANO

pizza, sosy do ryb, sosy pomidorowe, ziemniaki, ryby, zawiesiste zupy, pieczeń wołowa, pieczona jagnięcia i cielęcina, szpinak, sok warzywny, wędliny, sałatki;

PAPRYKA

pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie, węgierskie i meksykańskie przysmaki;

PAPRYKA WĘDZONA

dodatek do potraw, w których wymagany jest smak wędzonki: fasolki po bretońsku, bigosu, gulaszów, potraw mięsnych i warzywnych, zup, ostrych sosów, sałatek, jaj, serów i ryb, pikantnych potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej oraz indyjskiej, dań wegańskich;

PIEPRZ

pasuje praktycznie do wszystkich potraw, głównie wytrawnych;

PIETRUSZKA

zupy, sałatki, mięsa, ryby – zwłaszcza tuńczyk, sosy, omlety;

ROZMARYN

do mięs, ryb, ryżu, wędlin, zup oraz sałatek, smażone ryby, grzyby, niektóre zupy i sosy, sałatki, potrawy z dużą ilością czosnku, pieczone ziemniaki, zielony groszek, makarony, pieczona jagnięcia, wołowina, wieprzowina, drób, łosoś;

SZAFRAN

potrawy z ryżu, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta np: marchewkowe, sosy, potrawy z ryb i drobiu;

SZAŁWIA

wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, śledzie, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek;

SZCZYPIOREK

ser biały, kalafior, ziemniaki, jajka, majonez, zupy kremy;

TYMIANEK

charakterystyczny dla kuchni włoskiej i francuskiej, świeże pomidory, zupy
warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, ziemniaki, sosy na bazie owoców morza, ostre
sosy, cebula, wywary mięsne, pieczone mięsa;

ZIELE ANGIELSKIE

do marynat, pikli i korzennych mieszanek przyprawowych, zup i sosów, pasztetów, klopsów, wędzonych i konserwowych mięs, do marynowanego śledzia, do kiszonej kapusty, ogórków, dań z dziczyzny i angielskiej wołowiny z przyprawami, ciasta owocowe, z dyni, lody, budynie, do potraw z mięsa i ryżu, dodatek do likierów, może być stosowane jako substytut, cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz