przepisy

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem



Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • kilka kosteczek półtwardego sera koziego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • tymianek
  • ostra papryka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa myję. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki. Cukinię kroję w grube plastry. Czosnek obieram. Warzywa obtaczam w oliwie i przyprawach i piekę około 15 min w mocno rozgrzanym piekarniku. Do wywaru wkładam upieczone warzywa i blenduję na krem. Lepiej na początku nie dawać za dużo wywaru, ponieważ nie dodajemy warzyw skrobiowych, aby go zagęściły. Zupa powinna być lekko kremowa i zawiesista. Przelewam ją do czarek i dodaję kilka kostek pokrojonego sera.

Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego „Dieta MIND. Sposób na długie życie”.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz