przepisy

Sałatka fanów awokado

Kiedy mój brat Jeff przeprowadził się do Kalifornii, zakochał się w awokado. Tak bardzo zachwycił się tym soczystym owocem, że zamęczał mnie, bym stworzyła dla tej książki przepis na purée z awokado, na wzór ziemniaczanego.

Zrobiłabym niemal wszystko dla niego, ale są pewne granice, których nawet siostra zwyczajnie nie może przekroczyć. Mimo to chciałam wykorzystać awokado, bo również je uwielbiam ze względu na smak, konsystencję i niesamowite właściwości przeciwstarzeniowe. Choć rzeczywiście zawierają sporo tłuszczu, to jest on jednonasycony, czyli przynosi korzyści organizmowi (oczywiście gdy jest spożywany w umiarkowanych ilościach), i są doskonałym źródłem glutationu.

 

PRZYGOTOWANIE: 5 minut

PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni

PORCJA ZAWIERA: 170 kalorii;

Tłuszcz całkowity: 13 g (2 g nasyconego, 6 g jednonienasyconego);

Węglowodany: 12 g;

Białko: 5 g;

Błonnik: 6,5 g;

Sód: 122 mg

Składniki: 

1 główka sałaty rzymskiej, podzielić na kawałki rozmiaru kęsa (ok. 8 szklanek)

1 cienki, długi ogórek, obrać, nasiona usunąć, pokroić w kostkę

1 czerwona papryka, pokroić w kostkę

sos zieleńszy od sosu „zielona bogini”(przepis tutaj)

1 duże awokado, pokroić w kostkę

¼ szklanki prażonych pestek dyni

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry

Otrzymasz 6 porcji

 

Umieścić sałatę, ogórek i paprykę w dużej misce i potrząsać nią do połączenia składników. Skropić sosem i ponownie potrząsać. Dodać awokado, nasiona dyni, miętę i kolendrę i raz jeszcze potrząsnąć.

 

Przepis pochodzi z książki Rebeki Katz „Kuchnia długowiecznych”

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

1 komentarz

Zostaw komentarz