przepisy

Ciasteczka orzechowe – bez cukru!

Dzięki tym ciasteczkom bardzo przyjemnie uzupełnisz niedobory magnezu. Poza tym nie ma nic lepszego na stres niż małe ciasteczko z kubeczkiem aromatycznej kawy.

Składniki:

¼ szklanki mleka

¼ szklanki masła

¼ szklanki mleka kokosowego

⅔ szklanki daktyli

3 łyżki kakao

garstka pestek słonecznika

garstka orzechów laskowych

1½ szklanki płatków owsianych

szczypta soli

 

Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Następnie kroję je drobno. Podgrzewam mleko z wodą pozostałą po daktylach, masłem, kakao i daktylami. Orzechy laskowe wkładam do lnianej ściereczki i kruszę je. Orzechy, pestki oraz płatki dodaję do gorącego mleka. Dobrze mieszam, dodaję szczyptę soli i po chwili nakładam łyżką masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę odstawiam do zastygnięcia do lodówki na 30 min.

 

Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego DIETA MIND. Sposób na długie życie.

Mikołaj Choroszyński

absolwent Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji oraz Uniwersytetu SWPS, pasjonat zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Wie doskonale, że nawet najlepiej przygotowana dieta jest nie do przyjęcia, jeżeli jest niesmaczna! Posiada doświadczenie jako dietetyk oraz psychodietetyk z wieloletnią praktyką w branży żywieniowej. Jest właścicielem poradni dietetycznej Bdieta (www.bdieta.pl). Jedyny w Polsce gastrocoach, dietetyk do zadań specjalnych!

Skomentuj

Zostaw komentarz