blogi Katnova

5 pomysłów na smoothie bowl

Miska pełna gęstego, owocowego lub warzywnego koktajlu brzmi świetnie, prawda? To właśnie jest „smoothie bowl”, czyli gęsty koktajl w miseczce. Jest atrakcyjny dla oka, zdrowy i przepyszny.

Smoothie bowl jest idealnym pomysłem na śniadanie lub fit deser. Mimo że to lekki mus jest bardzo sycący. Pokochają go dorośli i dzieci. Tego typu śniadanie, zapakowane w szczelne pudełko lub do słoika, możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Smoothie bowl jest z reguły wegańskie, ponieważ składa się głównie z owoców i warzyw.
Jeśli więc znudziło Ci się klasyczne smoothie pite przez słomkę to zainteresuj się smoothie bowl.

Przepisów na zwaną przeze mnie „miseczkę szczęścia” jest wiele, można zrobić je ze świeżych lub też mrożonych warzyw czy owoców, przybiorą wtedy konsystencję lodowego musu i taką wersję lubię najbardziej, bo kto nie pokusi się o lody na śniadanie:)?


Tak naprawdę wystarczą ulubione owoce i blender, a więc DO DZIEŁA!

 

1. Lodowe Truskawkowo-Bananowe

1 szklanka mrożonych truskawek
2 mrożone banany
1/2 szklanki mleka roślinnego

Banany i truskawki blendujemy w osobnych miseczkach, dolewamy mleko dla
osiągnięcia pożądanej konsystencji następnie łączymy razem w jednej
miseczce.

 

2. Lodowy Banan + Awokado i Spirulina

2 mrożone banany,
1/2 świeżego awokado
1/2 łyżeczki sproszkowanej Spiruliny
Banany i awokado blendujemy w osobnych miseczkach, dodajemy spirulinę
dla osiągnięcia pożądanego koloru następnie łączymy razem w jednej
miseczce

 

 

3. Lodowe Truskawkowo-Jagodowe

2 mrożone banany,
1 kubeczek mrożonych truskawek,
1/2 kubka jagód
50 ml mleka migdałowego
Banany i truskawki blendujemy w osobnych miseczkach, dolewamy mleko dla
osiągnięcia pożądanej konsystencji, do bananów dodajemy jagody i
blendujemy następnie łączymy razem w jednej miseczce.

 

4. Kremowe z niebieską herbatą matcha

2 świeże banany,
1/2 szklanki mleka migdałowego,
2 łyżki odżywki białkowej wegańskiej,
1 łyżeczka niebieskiej herbaty matcha, aby nadać piękny kolor
Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do miseczki.

 

 

5. Kremowe warzywne z chia

1 banan,
1 awokado,
1 łodyga selera naciowego,
1 garść świeżego szpinaku,
1 plaster ananasa
2 łyżeczki nasion chia
1/2 kubka mleka roślinnego
Nasiona chia mieszamy z mlekiem i odkładamy do lodówki na około 20 minut, aby spęczniało. Resztę składników blendujemy i przelewamy do miseczki, na górę przelewamy pudding z nasion chia.

Katnova

Z marzeń o lepszej sylwetce założyłam bloga, w którym dzielę się z Czytelnikami swoimi doświadczeniami, a także eksperymentami kulinarnymi oraz własnymi przemyśleniami, mniej lub bardziej w strefie fit&healthy;). Lubię kuchnię prostą, lekką a zarazem różnorodną, taką która jest ucztą dla podniebienia, a jednocześnie służy mojemu zdrowiu.
Nie jestem ekspertem kulinarnym, lecz jedną z tysięcy kobiet, które odnajdują przyjemność z gotowania. Wychodzę z założenia, że zdrowe odżywianie to nie aktualny trend w modzie, to nie weganizm, paleo, dieta białkowa, bezglutenowa czy niskotłuszczowa, lecz jest to świadoma umiejętność łączenia tych wszystkich składowych na jednym talerzu zwanym zdrowym odżywianiem.
Jestem przeciwniczką haseł „schudnij 10 kg w tydzień, wystarczy tylko..”, „wyrzeźbij swoje ciało w dwa tygodnie, wystarczy tylko”..wystarczy tylko, albo aż, cierpliwość, determinacja i systematyczność, a także silna wola i chęć zmiany na lepsze, i to właśnie moja recepta na sukces w każdej dziedzinie życia.

Skomentuj

Zostaw komentarz