książki smaki zdrowia

Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Autorka w przystępny sposób wyjaśnia mechanizmy alergii i nietolerancji pokarmowych. Podpowiada, jak poradzić sobie, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety.

 

Podaje gotowe listy zamienników, odpowiada na pytania, które często zadają osoby dotknięte alergią lub nietolerancją pokarmową. Rozwiewa mity. Liczne przepisy pomagają wprowadzić zalecenia diety w życie.

To, co bardzo spodobało mi się w tym opracowaniu, to pytania i odpowiedzi dotyczące popularnych mitów dietetycznych w kontekście alergii pokarmowych. Zastanawialiście się dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to prawda, że nikt nie powinien jeść glutenu? A bezglutenowy znaczy zdrowy? I czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Chcecie poznać odpowiedzi? Zerknijcie do „Nie daj się alergii!”.

Dr Justyna Bąkowska

Redaktor Dietetycy.org.pl

 

Katarzyna Turek, dietetyk, edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży. Na co dzień sama zmaga się z chorobą Hashimoto i jest alergiczką, więc wie z czym muszą mierzyć się pacjenci będący na diecie eliminacyjnej.

 

 

 

W mediach

dieta sportowca Wywiad z Katarzyną Turek, specjalistką z zakresu alergii pokarmowych

WP abc zdrowie: Dieta w nadwrażliwości na salicylany

WP abc zdrowie: Pseudoalergia-aminy-biogenne-i-nietolerancja-histaminy

Poradnik Zdrowie

Sos Rodzice

DiBloguje

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz