Wiadomości

GROŹNY MIT: Płyn Lugola wnika do komórek nowotworowych

Płyn Lugola stanowi wodny roztwór czystego jodu w jodku potasu. Ma on działanie odkażające, stosuje się go jako antyseptyk do płukania gardła. Po raz pierwszy zrobiło się o nim głośno w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy po wybuchu elektrowni w Czarnobylu zaaplikowano go wielu obywatelom naszego kraju celem zapobieżenia wchłaniania się radioaktywnego izotopu jodu powstałego z opadów promieniotwórczych. Jak się to ma do nowotworów?

Niektóre środowiska pseudonaukowe uważają, że potas z płynu Lugola wnika do komórki nowotworowej i powoduje jej szybką śmierć. Czy aby na pewno ma to jakiś sens?

Płyn Lugola to jedna z najniebezpieczniejszych alternatywnych metod leczenia raka – z uwagi na ryzyko rozwoju nadczynności tarczycy oraz innych możliwych skutków ubocznych. Śmiało można stwierdzić, że nadczynność tarczycy to ostatnia rzecz potrzebna pacjentowi choremu na nowotwór, w szczególności jeżeli spadek jego masy ciała postępuje w szybkim tempie, a zastosowanemu leczeniu towarzyszy szereg skutków ubocznych.

Ponadto znaczne spożycie potasu może wpłynąć na zaburzenie równowagi elektrolitowej, co jest szczególnie niebezpiecznie na przykład u pacjentów z ileostomią (wyłonienie stomii na jelicie cienkim). W diecie takich osób należy podawać jak największe ilości sodu, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Ponieważ duże dawki potasu będą działały antagonistycznie w stosunku do sodu, mogą się przyczyniać do niedoboru tego pierwiastka. Taka sytuacja może bezpośrednio przyczynić się do zgonu pacjenta.

Co jeść, by uchronić się przed rakiem? Czy odpowiednią dietą można się z niego wyleczyć? Jak sobie pomóc, gdy choroba już nas dotknie? Autorki odpowiadają na te pytania na podstawie własnego doświadczenia pracy z osobami chorymi onkologicznie, a także w oparciu o najnowsze badania naukowe. Wyjaśniają, zbierają „w pigułce” wszystkie zalecenia, podają przepisy i gotowe jadłospisy. Obalają mity o popularnych cudownych metodach, dietach, czy suplementach.

Pierwsza część książki dotyczy profilaktyki antynowotworowej – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest wsparciem dla osób już chorych onkologicznie, zarówno jeśli chodzi o wzmocnienie organizmu, jak i odżywianie w dolegliwościach często towarzyszących nowotworom i ich leczeniu np. wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp.

Wskazania poparte są licznymi przepisami, oraz gotowymi jadłospisami dla osób zmagających się z określonymi dolegliwościami. Wszystko zgodne z z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym.

Rzecz jasna płyn Lugola ma swoje zastosowanie w medycynie, ale podkreśla się jego użycie głównie do użytku zewnętrznego jako środek antyseptyczny lub jako produkt do płukania jamy ustnej. Doustne stosowanie jest dozwolone tylko w indywidualnych przypadkach, po uprzedniej konsultacji lekarskiej.

Terapia płynem Lugola oznacza zwiększenie spożycia potasu oraz jodu znacznie ponad podstawowe zapotrzebowanie organizmu. Osoby przekonane o działaniu tej formy terapii twierdzą, że wymienione wyżej składniki docierają do komórek rakowych, zabijając je.

Słuszność tych tez wydaje się jednak wątpliwa, przede wszystkim ze względu na niejednoznacznie opisywany mechanizm działania tej substancji w organizmie, niemający żadnego potwierdzenia naukowego. Żadna naukowa instytucja nie rekomenduje stosowania nawet małych dawek płynu Lugola. Niesie to za sobą duże ryzyko zdrowotne nawet dla osób niechorujących na nowotwory, ponieważ nadmiar jodu w diecie może się przyczynić do powstania procesu autoimmunizacyjnego.

Inaczej mówiąc, nadmiar tego pierwiastka w diecie może spowodować rozwój chorób z autoagresji (np. Hashimoto) oraz nadmierną produkcję wolnych rodników (czyli może jeszcze bardziej nasilać proces nowotworzenia).

Fragment książki Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej autorstwa Marii Brzegowy, Katarzyny Turek i Magdaleny Maciejewskiej-Cebulak

Katarzyna Turek

Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Autorka książek "Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej" oraz "Nie daj się alergii! Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych".

Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Właścicielka poradni DietExpert oraz dietetycznej poradni internetowej o tej samej nazwie. Na co dzień pracuje z w przychodniach specjalistycznych i gabinetach na terenie Katowic, Krakowa, Częstochowy i Chorzowa. Współpracuje z internistami, gastroenterologami, chirurgami, dermatologami oraz alergologami, wspierając żywieniowo dorosłych i młodszych pacjentów.

Uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji specjalistycznych z zakresu dietetyki i medycyny. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Współpracuje ze Stowarzyszeniem Pacjentów Bariatrycznych. Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych u pacjentów z alergiami, a także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Wspiera pacjentów onkologicznych, pomagając im zniwelować przykre skutki uboczne choroby lub zastosowanego leczenia, pracuje z pacjentami poddającymi się chirurgicznemu leczeniu otyłości przed i po zabiegu.

Prowadzi prelekcje oraz szkolenia dla personelu medycznego i dla zainteresowanych zmianą diety na zdrowszą. Edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.

Prywatnie lubi opracowywać nowe przepisy, przeglądać setki swoich książek kucharskich, wędrować po górach, czytać na tarasie dobrą powieść lub reportaż. Na co dzień sama zmaga się z chorobą Hashimoto i jest alergiczką, więc wie z czym muszą mierzyć się pacjenci będący na diecie eliminacyjnej.

Skomentuj

Zostaw komentarz