przepisy

Zupa krem z pomidorów i marchewki z gruszką

Pyszna zupa, która w pełni wykorzystuje dobroczynne właściwości pomidorów

Składniki na 2 porcje:

3 marchewki,

korzeń pietruszki,

1 dojrzała gruszka,

liść laurowy,

1–2 kulki gałki muszkatołowej,

5–6 dużych dojrzałych pomidorów lub puszka pokrojonych pomidorów bez skórki,

makaron razowy

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Marchew i pietruszkę obierz, przekrój na pół. Włóż do garnka wraz z liściem laurowym i gałką muszkatołową. Zalej wrzątkiem do przykrycia warzyw. Gotuj na małym gazie pod przykryciem, aż warzywa będą prawie miękkie (10–15 min). Po tym czasie dodaj obrane ze skórki pomidory lub pomidory w puszce. Gotuj jeszcze 5 minut, dodaj pokrojoną gruszkę, wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem razowym.

 

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Różańskiej „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”