przepisy zdrowa kuchnia

Burgery z dzikiego łososia – musisz ich spróbować!

Składniki

  • około 450 g filetów z dzikiego łososia,
  • pokroić w centymetrową kostkę
  • 1 szklanka gotowanego dzikiego ryżu
  • (patrz uwaga)
  • ¼ szklanki drobno posiekanej zielonej
  • cebulki (białe i zielone części)
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki cayenne
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego
  • tłoczenia
  • jogurtowy sos z cytrusami i miętą

Sposób przygotowania:

Do pojemnika miksera włożyć łososia, dziki ryż, cebulkę, skórkę cytrynową, sól i cayenne i miksować przez około sześć impulsów, do momentu gdy składniki będą dobrze połączone (nie miksować zbyt długo, bo składniki zamienią się w pastę). Przenieść do miski i delikatnie domieszać pietruszkę i miętę. Z mieszaniny uformować cztery kotleciki, każdy o wadze około 10 dag. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Kiedy zacznie migotać, włożyć kotleciki i piec około 3 minut, aż spód będzie złotobrązowy. Delikatnie obrócić i ponownie smażyć na złoto-brązowo.

 

Przepis pochodzi z książki “Kuchnia długowiecznych”.