ARTYKUŁ PARTNERA

4 powody, dla których warto jeść zupy + sprawdzone przepisy!

Zupa to szybki, gorący posiłek, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem i mieć gotową część obiadu po powrocie z pracy następnego dnia. Najzdrowsze zupy to te  wykorzystaniem świeżych, niskotłuszczowych składników oraz małej ilości soli i dodatkowego tłuszczu. Wykorzystując te zasady baw się, eksperymentuj i twórz własne kompozycje!

Warzywa

American Heart Association zaleca dorosłym spożywanie ośmiu lub więcej porcji owoców i warzyw każdego dnia. To 4 ½ filiżanki. Zupy mogą nam w tym pomóc. Prawie każde warzywo nadaje się do wykorzystania w zupie. Możesz zrobić krem z dyni lub pomidorowego gazpacho do pysznego krupniku z mnóstwem warzyw. Pamiętaj, że do zupy możesz zawsze wrzucić świeże warzywa, np. rukolę lub poszarpane liście szpinaku, natkę pietruszki czy cząstki pomidorków.

Składniki odżywcze

Zupy z fasoli i chudego mięsa, takie jak ryby, zapewniają naszemu organizmowi zdrowe, nietłuste białko. Nie jesz mięsa? Wybierz fasolę – jest też doskonałym źródłem błonnika. Zaś pomidory są dobrym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, szczególnie raka prostaty, jak podają badania Penn State University. Warzywa w zupie zawierają wiele witamin, takich jak A i C. Zupy krem z zielonych warzyw dostarczają wapń i witaminę D.

Niska zawartość tłuszczu

Większość zup, jeśli jest przygotowywana z chudego mięsa, ma niską zawartość tłuszczu, co czyni je dobrym wyborem dla każdego, kto interesuje się zawartością tłuszczu w swojej diecie. Używaj beztłuszczowych bulionów i chudego mięsa, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu w zupach. Zamiast śmietany wybieraj mleko do zup kremowych. Do zagęszczenia zup użyj puree z białej fasoli. Aby jeszcze bardziej obniżyć zawartość tłuszczu w zupie bez poświęcania smaku, schłódź ją, a następnie zbierz niechciany tłuszcz łyżką.

Uczucie sytości

Ponieważ zupa zawiera dużo wody, napełnia cię mniejszą ilością kalorii. Kiedy dr Barbara Rolls przeprowadziła badania na Penn State University, odkryła, że ​​uczniowie, którzy jedli zupę z kurczaka i ryżu zamiast zapiekanki z kurczaka i ryżu, spożyli mniej kalorii, ale twierdzili, że czuli się równie zadowoleni i syci.

Przepisy:

1. Smaczna i zdrowa zupa krem z warzyw

2. Zupa krem z pomidorów i marchewki z gruszką

3. Zupa krem z pieczonych buraków

4. Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

5. Zupa jarzynowa z fasolką

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

2 komentarze

Zostaw komentarz

  • Przetestowałem wczoraj w sobotę przepis nr 3 i jestem bardzo zadowolony.
    Lubie buraki a przepis wyszedł super, chodź nie mam termomiksa o którym pisze extraordinarylife to zrobiłęm to tak:
    „warzywa ugotowałem, dodałem masło i zmiksowałem w blenderze.