przepisy zdrowa kuchnia

Kalarepa faszerowana warzywami

Składniki

  • 340 g kalarepki (2 większe)
  • 15 g jarmużu
  • 100 g cukinii
  • 15 g szpinaku
  • 1 czosnek
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Kalarepkę obrać, ściąć wierzch na grubość ok. 1 cm, a następnie wydrążyć delikatnie łyżeczką lub kulkownicą, zostawiając ścianę o grubości ok. 1 cm. Przygotowaną kalarepkę gotować w osolonej wodzie ok. 10 min. Cukinię zetrzeć na tarce, jarmuż i szpinak oderwać od ogonków, selera pokroić w małą kosteczkę (3 mm), czosnek drobno posiekać. Wrzucić warzywa na rozgrzany olej i smażyć 2–3 min, dodać przyprawy i natkę, zamieszać i wyłączyć palnik. Kalarepę nafaszerować warzywami, ułożyć na blaszce z pergaminem i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis pochodzi z książki „Jedz zielone”.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz