przepisy zdrowa kuchnia

Roladki z cukinii z twarożkiem ziołowym

Składniki:
•1 cukinia
•100 g sera białego
•1 łyżka j iksu posiekanych ziół:
szczypiorku, natki, koperku, tymianku
•garść roszponki
•1 łyżka ulubionych kiełków, np. buraka
•sól i pieprz
•szczypta wędzonej papryki



Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry grubości ok. 2 mm. Ułożyć na rozgrzanej suchej patelni grillowej i smażyć przez ok. 30 s z każdej strony, aż pojawią się brązowe prążki. Odłożyć do wystudzenia. Ser wymieszać z jogurtem, ziołami, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Układać po łyżeczce na końcówki grillowanej cukinii i zwijać roladki z serem w środku. Wyłożyć na talerz roszponkę, roladki z cukinii i posypać kiełkami. Jeśli używamy tych z buraka, należy usunąć z nich wcześniej podobne do pieprzu, ale twarde jak kamień nasiona.

Przepis pochodzi z książki „Jedz zielone”.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz