Święta tuż tuż. Więc warto dowiedzieć się jakie dobroci kryją się na naszym stole i czego sobie nie żałować.
Chrzan- posiada wiele właściwości leczniczych i zawiera spore ilości cennych minerałów dla naszego organizmu. Dlaczego jeszcze warto go stosować? Ma działanie antybakteryjne. Chrzan jest rewelacyjny do leczenia zatkanych zatok, kataru.
W chrzanie znajdują się glukozynolany, które mają działanie przeciwnowotworowe. Z badań wynika, że produkty bogate w izotiocyjaniany ograniczają występowanie raka pęcherza, a także wykazują hamujące działanie na komórki raka płuc i przełyku.
Chrzan warto dodać do ciężkostrawnych potraw, ponieważ pobudza produkcję soków żołądkowych, tym samym przyspieszając trawienie pokarmu.
Posiada również wiele witamin i minerałów takich jak: witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, fosfor, magnez.
<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script><ins class=”adsbygoogle” style=”display: block; text-align: center;” data-ad-layout=”in-article” data-ad-format=”fluid” data-ad-client=”ca-pub-9650791487866255″ data-ad-slot=”9286817917″></ins><script>(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});</script>
Buraczki- to skarbnica dla naszego układu krwionośnego. Buraczki są rewelacyjne dla osób chorujących na anemię i białaczkę. Sportowcy również nie powinni nimi gardzić. Co takiego magicznego jest w buraczkach ?
Zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które zwiększają przepływ tlenu w krwi. Zawarte w nich składniki obniżają poziom cholesterolu, co spowalnia choroby układu krwionośnego. Są często stosowane w diecie dla chorych na miażdżycę lub po zawałach serca.
Zawierają również sporo kwas foliowego, który jest niezbędny dla kobiet starających się o dziecko jak i tych w ciąży. Buraczki wzmacniają odporność i działają przeciwwirusowo.
Jajka- jajko to symbol życia. Do niedawna uważano, że jajka podnoszą cholesterol i nie należy jeść ich zbyt wiele. Obecnie zaleca się jedzenia jajek około 2/3 razy w tygodniu. Zawierają wiele witamin takich jak: ADEK. Posiadają sporą ilość białka i wapnia. Wybierając jajka warto zwrócić uwagę na kod i wybrać jajka z jak najniższą cyfrą.
0 – jaja z produkcji ekologicznej
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 – jaja z chowu ściółkowego
3 – jaja z chowu klatkowego
Jak widać w Święta nie musimy się bardzo objadać a zarazem możemy dostarczyć sporo wartościowych składników dla naszego organizmu. Warto wiedzieć co ląduje na naszym talerzu.
Skomentuj