przepisy zdrowa kuchnia

Grillowane podudzie z kurczaka w czosnku

Smacznie, klasycznie, aromatycznie. Udko z kurczaka w czosnku – w przypadku grilla samo podudzie, czyli ta podłużna część, którą łatwo trzymać w ręce podczas jedzenia – to proste danie, szybkie w przygotowaniu, jednocześnie dające gwarancję, że się uda.


Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 czubata łyżeczka soli himalajskiej.

Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Czosnek obieramy, trzy ząbki zgniatamy i dodajemy do kurczaka, dwa pozostaje kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do miski. Całość posypujemy solą oraz polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinę.
Grillujemy w folii lub bezpośrednio na ruszcie. Jeśli zdecydujemy się na tę drugą opcję, udka można smarować roztopionym masłem co 10-15 minut podczas odwracania ich na drugą stronę. To sprawi, że z zewnątrz będą chrupiące. Potrawa jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. W zależności od stopnia rozpalenia grilla powinno to zająć około godziny.

Pamiętaj!
Upewnij się, że czosnek jest polski, a nie chiński. Kupuj tylko w sprawdzonych sklepach. Cała główka nie musi być kształtna. Najlepiej upewnić się nakłuwając jeden z ząbków i wąchając – polski czosnek, mimo że nie wszyscy go lubią, ma przyjemny zapach, pikantny, natomiast chiński często pachnie sztucznie, brzydko i ostro, choć wbrew pozorom wcale nie jest ostry.

Więcej przepisów na zdrowe dania z grilla znajdziesz w książce „Zdrowy Grill”!

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz