Wiadomości

Jak konsumpcja pełnoziarnistych produktów żytnich może poprawić zdrowie jelit?

Naukowcy wiedzą, że produkty pełnoziarniste są dobre dla zdrowia, ale mechanizmy, które na to wpływają wciąż pozostają niejasne. Jednak ostatnie badania na ludziach i myszach pokazują, w jaki sposób niektóre pełne ziarna pomagają poprawiać stan jelit.

Badania z ostatnich kilku lat wykazały, że spożywanie pełnych ziaren i zawierających je produktów może pomóc w utrzymaniu zdrowia jelit. Ponadto może nawet pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Chociaż wiemy, że spożywanie pełnych ziaren przynosi korzyści, nie jest jasne, jakie mechanizmy biologiczne wchodzą tutaj w grę.

Ostatnie badania wskazują na wpływ na metabolity, cząsteczki powstające i wykorzystywane podczas procesów metabolicznych, jeśli chodzi o pozytywny wpływ pełnych ziaren na zdrowie jelit.

W nowym badaniu przyjrzano się, w jaki sposób jedzenie żyta i pszenicy pełnoziarnistej wpływa na metabolizm jelit. Jego odkrycia mogą być odpowiedzią na pytanie, dlaczego produkty pełnoziarniste mogą pomóc w zapobieganiu problemom jelitowym i stanom takim jak rak jelita grubego.

Badania – przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem w Lyonie we Francji – sugerują, że spożywanie pełnoziarnistego żyta lub pszenicy ma wpływ na poziom serotoniny w osoczu, co z kolei wpływa na zdrowie.

Zespół opublikował te wyniki w The American Journal of Clinical Nutrition.

Niższy poziom serotoniny we krwi

W swoich badaniach naukowcy przeanalizowali, w jaki sposób produkty pełnoziarniste wpływają na stężenie różnych metabolitów we krwi – najpierw u ludzi, a następnie u myszy. Do pierwszej części badania zaproszono 15 dorosłych uczestników. Przez 4 tygodnie jedli od 6 do 10 kromek dziennie chleba pszennego o niskiej zawartości błonnika.

Następnie przez kolejne 4 tygodnie każdy z nich jadł od 6 do 10 kromek dziennie pełnoziarnistego chleba żytniego lub chleba pszennego uzupełnionego błonnikiem żytnim. Poza tym żaden z uczestników nie wprowadził żadnych zmian w swojej normalnej diecie.

Naukowcy pobrali próbki krwi od każdego uczestnika raz na koniec pierwszego 4-tygodniowego okresu i ponownie po kolejnych 4 tygodniach. Dzięki temu mogli porównać próbki pod kątem zmian spowodowanych konsumpcją pełnych ziaren.

Analiza tych próbek krwi wykazała, że ​​ludzie, którzy dodali żyto pełnoziarniste do swojej diety, mieli znacznie niższy poziom serotoniny w osoczu, w porównaniu z sytuacją, gdy spożywali biały chleb o niskiej zawartości błonnika.

W drugiej części badań badacze wykorzystali myszy, próbując ustalić, czy wprowadzenie błonnika zbożowego do diety może wpływać na poziom serotoniny w jelitach.

Możesz być zaznajomiony z pojęciem hormonu i neuroprzekaźnika serotoniny, który jest związany z regulacją emocji, będąc obecnym w mózgu. Jednakże jelito również produkuje ten hormon niezależnie. Serotonina jelitowa spełnia inne funkcje, takie jak regulacja motoryki jelit i zdolność mięśni do rozluźnienia i skurczu przewodu pokarmowego, co pozwala na przesuwanie się pokarmu.

Możliwe implikacje kliniczne

Inne wyniki badań wskazują, że włączenie pełnoziarnistego chleba żytniego do diety jest również związane z niższym poziomem tauryny we krwi, związkiem obecnym w wielu tkankach i niektórych płynach biologicznych, takich jak żółć.

Dieta bogata w te pełne ziarna była związana z niższymi poziomami w osoczu innych metabolitów, takich jak glicerofosfocholina i dwa rodzaje glicerofosfolipidów.

Aż 15 fitochemikaliów (chemikaliów pochodzenia roślinnego) z żyta było obecnych w wyższych stężeniach we krwi ludzi, którzy regularnie spożywali te pełne ziarna.

Na zakończenie pracy badawczej naukowcy wyjaśniają, że należy kontynuować badania tych mechanizmów i skojarzeń, a ich ostatnie odkrycia mogą mieć wpływ na liczne schorzenia. Komentują:

„Łącznie wyniki te sugerują, że spożycie zbóż pełnoziarnistych może odgrywać rolę w biosyntezie obwodowej serotoniny poprzez zmniejszenie produkcji serotoniny w okrężnicy, co ostatnie badania powiązały z zapobieganiem otyłości, dysfunkcjom metabolicznym, cukrzycy i różnym zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, a nawet rakowi jelita grubego.”