Wiadomości

Najnowsze doniesienia dietetyczne: Nawet identyczne bliźniaki reagują inaczej na poszczególne pokarmy!

Największe trwające badania tego rodzaju wskazują, że reakcje ludzi na żywność różnią się w zależności od wielu różnych czynników. Odkrycia sugerują, że przyszłość żywienia polega na spersonalizowanych poradach żywieniowych nie zaś tzw. „dietach dla wszystkich”.

Pomimo wielokrotnych kampanii uświadamiających i oficjalnych zaleceń dietetycznych, epidemia otyłości jest stałym problemem w wielu krajach na świecie, a stany związane z otyłością, takie jak zespół metaboliczny, są coraz poważniejszym problemem.

Nie stosowanie spersonalizowanych wskazań dietetycznych może częściowo być tego przyczyną.

Na przykład w jednym z badań wykazano, że podawanie konkretnych wskazówek dotyczących utraty wagi i empatyczne podejście do osób, które próbują schudnąć, może być o wiele bardziej korzystne niż zwykłe nakłanianie kogoś do poprawy diety według ogólnych zaleceń.

Kolejne intrygujące badanie na myszach wskazało na geny jako kluczowy czynnik, który może określić, która dieta działa.

W tym czasie naukowcy doszli do wniosku, że gdyby mogli powtórzyć te same odkrycia u ludzi, udowodniliby, że „precyzyjna dietetyka” może działać znacznie lepiej niż standardowe podejście „jedna dieta dla wszystkich”.

W ostatnim czasie właśnie miały miejsce przełomowe badania. Było to badanie przeprowadzone na bliźniętach – naukowcy pozyskali cenne wyniki, analizując ich odpowiedzi żywieniowe za pomocą zastosowanych algorytmów uczenia maszynowego, aby udowodnić, że jeden sposób czy porada naprawdę nie pasują do diety każdej osoby. W rezultacie nowe badanie ujawnia, że ​​nawet identyczne bliźnięta reagują inaczej na jedzenie.

Odkrycia te są częścią największego trwającego badania naukowego tego rodzaju, które przeprowadzili naukowcy z King’s College London w Wielkiej Brytanii i Massachusetts General Hospital w Bostonie – we współpracy z firmą żywieniową ZOE.

Zespół przedstawił pierwsze wyniki zarówno podczas konferencji American Society of Nutrition (która odbyła się w Baltimore), jak i konferencji American Diabetes Association (która odbyła się w San Francisco).

Profesor Tim Spector, profesor epidemiologii genetycznej w KCL, prowadził badanie TwinsUK, które stanowiło podstawę dla tego dużego nowego projektu. Prof. Spector jest także założycielem naukowym ZOE.



Badanie reakcji ludzi na jedzenie

W badaniu TwinsUK prof. Spector i jego zespół przebadali 14 000 identycznych i nieidentycznych bliźniąt w celu zrozumienia przyczyn różnych przewlekłych stanów i rozróżnienia między wyzwalaczami genetycznymi lub środowiskowymi.

Po drugie, w ramach nowego projektu badawczego na dużą skalę o nazwie „PREDICT 1”, prof. Spector i jego współpracownicy rozwinęli ustalenia TwinsUK, badając reakcje biologiczne, które 1100 uczestników miało na pewne produkty spożywcze w okresie 14 dni. Około 60% tych uczestników to bliźniaki.

Naukowcy zmierzyli markery, takie jak: poziom cukru we krwi, trójglicerydy, insulinooporność, poziomy aktywności fizycznej i zdrowie mikrobiomu jelitowego.

Uczestnicy zarejestrowali czynniki, w tym spożycie żywności i poziomy głodu przy użyciu aplikacji. Naukowcy intensywnie monitorowali także aktywność snu i ćwiczeń, a także pobierali próbki krwi.

Rozmowa z medycznymi wiadomościami Dzisiaj prof. Spector podzielił się dodatkowymi szczegółami na temat sposobu, w jaki zespół przeprowadził badanie. „W badaniu wykorzystano aplikację specjalnie zaprojektowaną do zbierania najbardziej szczegółowych i solidnych danych dietetycznych, jakie kiedykolwiek zgromadzono w takiej skali.”

„Wyjątkowo aplikacja łączy technologię oceny diety ze wsparciem w czasie rzeczywistym ze strony zespołu dietetyków, dzięki czemu gromadzone są szczegółowe dane żywieniowe najwyższej jakości”.

„Uczenie maszynowe pozwala nam łączyć wszystkie dane w celu przewidywania indywidualnych odpowiedzi na żywność” – dodał prof. Spector. „Im więcej osób bierze udział, tym lepsze stają się te prognozy”.

Nawet identyczne bliźniaki reagują inaczej na jedzenie!

Wyniki pokazały, że biologiczne reakcje ludzi na te same posiłki były bardzo zróżnicowane. Było to prawdą niezależnie od tego czy posiłki zawierały węglowodany, czy tłuszcz.

Na przykład niektórzy uczestnicy mieli gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a w efekcie i insuliny – z których oba są związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą. Inni wykazali wzrost trójglicerydów, który trwał godzinami po posiłku. Niektóre badania wiążą trójglicerydy z chorobami serca.



Co ważne, geny nie wyjaśniają w pełni tych różnic. W rzeczywistości mniej niż 50% zmienności poziomu cukru we krwi, mniej niż 30% zmienności insuliny i mniej niż 20% zmienności w triglicerydach pochodzi do genów.

Naukowcy „odkryli, że bliźnięta jednojajowe mają 37% podobnych bakterii w jelitach –  to tylko nieznacznie więcej niż 35% występujące między dwiema niepowiązanymi osobami” – powiedział prof. Spector w rozmowie z MNT. Pomimo posiadania tych samych genów i ekspozycji w podobnych środowiskach, bliźniaki identyczne często miały bardzo różne reakcje glukozy na zalecone posiłki, niezależnie od tego czy zawierały dużo węglowodanów, błonnika, tłuszczu, czy cukru.

Co zaskakujące, badania ujawniły również, że informacje na etykietach odnoście wartości odżywczych żywności – takie jak zawartość tłuszczu, białka i węglowodanów – stanowiły mniej niż 40% różnicy między biologicznymi reakcjami ludzi na żywność o podobnej zawartości kalorii.

Wyniki te sugerują, że czynniki, w tym indywidualne różnice w metabolizmie ludzi, mikrobiomie jelitowym, harmonogramach, porach posiłków i poziomach aktywności fizycznej są tak samo ważne, jak zawartość odżywcza żywności.

„Zmiana” w świecie żywienia

„W świecie odżywiania następuje prawdziwa zmiana” – powiedział prof. Spector – „Ludzie w końcu zaczynają odrzucać pogląd, że jeśli wszyscy będą przestrzegać ogólnych wytycznych (pięć porcji warzyw, liczenie kalorii, redukcja tłuszczu), będą zdrowi na zawsze”.

„Mamy również brak jasności co do wpływu wyborów żywieniowych na zdrowie i choroby. Nie istnieje najlepszy plan żywieniowy, który każdy powinien stosować, aby zoptymalizować swoje zdrowie i kontrolować wagę”.

„To badanie pokazuje nam po raz pierwszy, jak bardzo można zmodyfikować nasze reakcje na żywność, że to nie wszystko zależy od naszych genów lub składu odżywczego posiłku”. – Prof. Tim Spector

„To jest naprawdę ekscytujące”, powiedział, „ponieważ oznacza to, że mamy siłę jako jednostki, aby zmienić sposób reagowania na jedzenie i wybrać jedzenie, które jest najlepsze indywidualnie dla nas”.

Profesor podzielił się także przyszłymi planami swojego zespołu. „Przez resztę tego roku rozszerzamy badanie PREDICT firmy ZOE we współpracy z Uniwersytetem Stanforda i szpitalem ogólnym w Massachusetts, i zapiszemy nawet 1000 uczestników w Stanach Zjednoczonych chętnych do udziału z ich własnego domu”.

„Będziemy nadal gromadzić szeroki zbiór danych od jak największej liczby osób, aby opracować lepsze badania i pomóc jeszcze większej liczbie ludzi zrozumieć ich reakcje na żywność, aby mogli podejmować własne właściwe decyzje”.

„W 2020 r. planujemy uruchomienie domowego testu i aplikacji, które pomogą osobom zrozumieć ich unikalne reakcje na każdy rodzaj pokarmów, aby mogły samodzielnie zrozumieć i zoptymalizować swój metabolizm”