diety zdrowa kuchnia

11 najlepszych owoców o niskiej zawartości cukru




Dobrym pomysłem jest obserwowanie własnego spożycia cukru, ale ograniczenie jego spożycia może być bardzo trudne, ponieważ kryje się on w wielu produktach.

Być może już wyciąłeś przetworzone cukry ze swojej diety, ale pewnie nie zdajesz sobie sprawy z ilości cukru zawartego w owocach. A może żyjesz z cukrzycą i chcesz wiedzieć, które owoce będą miały najmniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.

Podczas gdy owoce zawierają również wiele innych zdrowych składników odżywczych, niektóre odmiany mają więcej cukru niż inne. Dowiedz się, które owoce mają najmniejszą zawartość cukru, dzięki czemu będziesz mógł zaspokoić ochotę słodycze bez spożywania jego nadmiaru.

1. Cytryny (i limonki)

Bogate w witaminę C, cytryny i ich limonkowe odpowiedniki są dość kwaśne. Nie zawierają dużo cukru (tylko gram lub dwa na owoc) i są doskonałym dodatkiem do wody, który ogranicza apetyt.

2. Maliny

Tylko pięć gramów – trochę więcej niż łyżeczka – cukru na filiżankę, a do tego dużo błonnika, dającego uczucie pełności.

3. Truskawki

Truskawki mają zaskakująco niski poziom cukru, biorąc pod uwagę, że smakują tak słodko i pysznie. Jedna filiżanka surowych truskawek ma około siedmiu gramów cukru, a także ponad 100 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C.

4. Jeżyny

Jeżyny mają tylko siedem gramów cukru na filiżankę. Nie musisz czuć się winny podjadając te ciemne owoce jagodowe! Ich dodatkową zaletą jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz błonnika.

5. Kiwi

Te zielone owoce technicznie rzecz biorąc są również uważane za jagody. Kiwi jest bogate w witaminę C i ubogie w cukier – ok. 6 gramów na owoc. Możesz je znaleźć przez cały rok praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

6. Grejpfrut

Podczas gdy grejpfruty z pewnością nie smakują tak słodko jak winogrona, stanowią wspaniałe drugie śniadanie z zaledwie 10 gramami cukru w ​​połowie średniej wielkości owocu.

7. Awokado

Chociaż nie jest to pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, gdy myślisz o owocach, awokado to rzeczywiście owoce, a do tego o naturalnie niskiej zawartości cukru. Całe surowe awokado ma tylko 1 gram cukru. Dodatkowo posiada ono dużo zdrowych tłuszczów, które pomogą Ci czuć się pełnym.

8. Arbuz

Arbuzy to kultowe letnie owoce. Okazuje się, że do tego mają mało cukru. Cała filiżanka pokrojonego w kostkę arbuza ma poniżej 10 gramów cukru. Dodatkowym atutem jedzenia arbuza to fakt, że jest świetnym źródłem żelaza.

9. Kantalupa

Kantalupy zawdzięczają swój pomarańczowy kolor wysokiej zawartości witaminy A. Filiżanka tego pysznego melona zawiera mniej niż 13 gramów  cukru. Jest to nieco więcej, niż w przypadku innych owoców, ale należy pamiętać, że puszka napoju gazowanego zawiera prawie 40 gramów cukru i praktycznie żadnych wartości odżywczych.



10. Pomarańcze

Pomarańcze to kolejny świetny sposób, aby cieszyć się słodką przekąską bez zbędnych kalorii i cukru, a jednocześnie zwiększyć spożycie witaminy C. Typowa pomarańczowa ma około 12 gramów cukru na owoc i mniej niż 70 kalorii.

11. Brzoskwinie

Brzoskwinie mogą być niesłychanie słodkie, ale przy mniej niż 13 gramach cukru w ​​średniej wielkości owocu nadal mogą być uważane za mało cukrowy owoc.

Podsumowanie

Te 11 niskocukrowych owoców zawiera od jednego do 13 gramów cukru, ale pamiętaj, że wielkość porcji ma w tym przypadku ogromne znaczenie.

Porcja arbuza to tylko jedna filiżanka, więc delektowanie się trzema lub czterema filiżankami może łatwo być porównywalne do wypicia napoju gazowanego.

Oczywiście wszystkie owoce zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika w porównaniu ze słodkimi, przetworzonymi przekąskami. Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika poprawiają trawienie, co oznacza, że ​​poziom cukru we krwi nie wzrasta tak szybko po zjedzeniu tych owoców.

Podobnie jak w przypadku większości rzeczy w życiu, umiar jest kluczem.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz