przepisy zdrowa kuchnia

Konfitura z agrestu




Składniki:

  • 1 kg agrestu (nieprzejrzałego)
  • 1/4 litra wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Agrest oczyścić, umyć i odsączyć. Wodę z cukrem zagotować mieszając, odstawić z ognia, wsypać agrest i pozostawić do namoczenia na kilka godzin. Agrest w syropie ogrzewać, doprowadzając prawie do zagotowania i pozostawić do następnego dnia w chłodnym pomieszczeniu. Na drugi dzień konfitury powoli ogrzewać, doprowadzając znów prawie do zagotowania i przetrzymać n ogniu przez kilka godzin, aż owoce staną się szkliste. Przy gotowaniu konfitur z agrestu ważne jest powolne ogrzewanie, a niemocne gotowanie, gdyż agrest bardzo łatwo się rozgotowuje. W czasie gotowania usuwać szumowiny. Gorące konfitury wyłożyć do wygotowanych i osuszonych słoików. Przykryć wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami i od razu dokręcić.



Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz