przepisy zdrowa kuchnia

Rosół z kurczaka babuni z makaronem z cukinii

Przepis pochodzi z książki „Zdrowe zupy” R. Katz.



Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 żółta cebula, pokroić w drobną kostkę
  • 2 duże marchewki, obrać i pokroić w krążki
  • 4 łodygi selera naciowego, pokroić w centymetrowe kawałki
  • sól morska
  • 6 szklanek tradycyjnego rosołu z kurczaka
  • 2 szklanki gotowanego mięsa
  • ekologicznego kurczaka pokroić plasterki
  • 1 cukinia, obrać i zetrzeć na tarce spiralnej lub pokroić w cienki
  • makaron
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego
  • soku z cytryny

do dekoracji

  • 2 łyżki drobno pokrojonej świeżej
  • pietruszki o gładkich listkach



W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchew, seler, ¼ łyżeczki soli i smażyć na złoty kolor ok. 8 minut. Wlać ½ szklanki rosołu do deglasowania garnka, mieszać, aby uwolnić drobiny przyklejone do dna, i gotować, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Dodać pozostałe 5½ szklanki rosołu, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie, 10 minut. Włożyć mięso kurczaka, makaron z cukinii, skórkę i sok z cytryny i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać z pietruszką lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.

Rebecca Katz

jest znakomitym kucharzem i autorką wielu nagradzanych książek, m.in. "Zdrowe zupy", "Kuchnia długowiecznych", a także założycielką "Healing Kitchen".

Skomentuj

Zostaw komentarz