przepisy zdrowa kuchnia

Risotto z leśnymi grzybami na czerwonym winie



Przepis pochodzi z książki „Dieta MIND. Sposób na długie życie”.

Świetna propozycja dla zbieraczy grzybów i nie tylko.

Składniki

  • ryż arborio
  • cebula
  • bakłażan
  • grzyby leśne*
  • orzechy włoskie
  • oliwa
  • wino czerwone
  • wywar warzywny
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • tymianek
  • pieprz czarny
  • sól himalajska



Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dodaję pokrojone grzyby, czosnek oraz przyprawy. Następnie wsypuję ryż i smażę jeszcze przez 5 min. Po tym czasie zalewam potrawę winem i uzupełniam bulionem, tak aby płyn unosił się 2 cm nad ryżem. Przykrywam patelnię i zmniejszam ogień. Co jakiś czas sprawdzam, czy risotto wypiło już cały płyn (powinien zniknąć po 15–20 min.). Wyłączam ogień i zostawiam potrawę jeszcze na 10 min., aby spokojnie doszła. W międzyczasie kroję bakłażana w grube plastry i grilluję, lekko go soląc**. Zgrillowane plastry bakłażana przekrawam w pół i dodaję do risotto. Mieszam. Na talerzu posypuję potrawę orzechami i posiekaną natką pietruszki.

*Grzyby leśne możecie zamienić pieczarkami.
**W sklepie zawsze sprawdzam, czy bakłażan należy do męskiej, czy żeńskiej odmiany
(męska pozbawiona jest goryczki).

Polecany szczep:
Nebbiolo to jeden z bardziej charakternych czerwonych szczepów. Znany z wysokiej taniny, zarysowanej kwasowości, ale również z akcentów ziemistych i to właśnie one tworzą świetną kombinację z leśnymi grzybami. Langhe Nebbiolo to najbardziej soczysty i najlżejszy z przedstawicieli tej odmiany. Wino nie przytłoczy eleganckiej potrawy, podkreśli grzybowość i ziołowość, ale też nada odpowiedni owocowy sznyt.

Mikołaj Choroszyński

absolwent Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji oraz Uniwersytetu SWPS, pasjonat zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Wie doskonale, że nawet najlepiej przygotowana dieta jest nie do przyjęcia, jeżeli jest niesmaczna! Posiada doświadczenie jako dietetyk oraz psychodietetyk z wieloletnią praktyką w branży żywieniowej. Jest właścicielem poradni dietetycznej Bdieta (www.bdieta.pl). Jedyny w Polsce gastrocoach, dietetyk do zadań specjalnych!

Skomentuj

Zostaw komentarz