zdrowa kuchnia zioła

Korzyści zdrowotne pieprzu cayenne, o których warto wiedzieć!



Papryka cayenne to ostra papryczka chili z rodziny Capsicum, którą często dodaje się do potraw w celu wyostrzenia ich smaku. W tym artykule przeanalizowano zawartość składników odżywczych pieprzu cayenne, jego potencjalne korzyści zdrowotne, sposób włączenia większej ilości pieprzu cayenne do diety oraz wszelkie potencjalne zagrożenia dla zdrowia wynikające z jego spożywania.

Szybkie fakty na temat pieprzu cayenne

Oto kilka kluczowych punktów na temat pieprzu cayenne. Więcej szczegółów znajduje się w głównym artykule.

  1. Chili wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, a jego nazwa pochodzi od miasta o tej samej nazwie w Gujanie Francuskiej.
  2. Papryka Cayenne jest częścią kuchni i medycyny indiańskiej od co najmniej 9 000 lat.
  3. Wiele korzyści zdrowotnych płynących z pieprzu cayenne przypisuje się kapsaicynie.
  4. Papryka zawiera witaminę C, witaminę B6, witaminę E, potas, mangan i flawonoidy.
  5. Otwarte rany lub pęknięcia na skórze nie powinny być narażone na kapsaicynę.

Co to jest pieprz cayenne?



Papryka cayenne jest blisko spokrewniona z papryką jalapeño i papryką zwyczajną i stanowi podstawowy element kuchni południowo-zachodniej Ameryki i Meksyku, a także gotowania Cajun i kreoli.

Cienka czerwona papryka ma zwodniczo łagodny zapach, ale mocny, ognisty smak.

Papryki są często suszone i mielone, aby uzyskać sproszkowaną przyprawę używaną do gotowania. Używa się jej również w całości w kuchni koreańskiej, syczuańskiej i innych azjatyckich potrawach.

Kapsaicyna, substancja czynna w papryce cayenne, nadaje jej pikantność i jest przydatna w leczeniu bólów mięśni i stawów.

Papryka cayenne jest również stosowana w tradycyjnych chińskich i ajurwedyjskich lekach, aby pomóc w leczeniu problemów z krążeniem i zwiększyć apetyt.

Korzyści

Papryka Cayenne może mieć szereg korzyści zdrowotnych.

Uśmierzanie bólu

Kapsaicyna, substancja czynna występująca w papryce cayenne, może mieć właściwości przeciwbólowe.

W jednym przeglądzie badań nad zdolnością pieprzu cayenne do zmniejszania bólu stwierdzono, że może on przynieść korzyści w postaci długotrwałej analgezji, nie powodując innych zmian sensorycznych.

Wykazano również, że kapsaicyna zmniejsza ilość substancji P, substancji chemicznej, która przenosi sygnały bólu do mózgu. Przy mniejszej ilości substancji P do mózgu dociera mniej komunikatów o bólu, przez co odczuwa się mniejszy ból.

W kilku badaniach wykazano, że kremy lub maści zawierające 0,025-0,075 procent oczyszczonej kapsaicyny zmniejszają ból i tkliwość spowodowaną zapaleniem kości i stawów. Sugerowanym zastosowaniem w przypadku bólu przewlekłego jest nakładanie kremu lub maści do stosowania miejscowego cztery razy dziennie w miejsce bólu. Istnieją jednak doniesienia o skutkach ubocznych.

Badania na zwierzętach wykazały również zmniejszenie bólu podczas przyjmowania kapsaicyny doustnie lub we wstrzyknięciu.

Kapsaicyna jest obecnie stosowana w maściach i kremach do stosowania miejscowego w celu łagodzenia bólu i tkliwości z powodu choroby zwyrodnieniowej stawów, bólu nerwów wywołanego półpaścem, bólu po operacji, bólu z powodu neuropatii cukrzycowej i bólu dolnej części pleców.

Kapsaicyna była badana w związku z leczeniem raka i łagodzeniem bólu z nim związanego. Wydaje się być skuteczna w zmniejszaniu bólu. Jednak sprzeczne wyniki wykazały, że może też pomóc w zapobieganiu rakowi. Zaleca się jednak ostrożność.



Spalanie kalorii i tłumienie apetytu

Istnieje wiele produktów zawierających pieprz cayenne, których producenci twierdzą, że poprawiają metabolizm i sprzyjają odchudzaniu. Jednak nie wszystkie badania naukowe są co do tego zgodne. Naukowcy z Uniwersytetu Purdue odkryli, że spożycie pieprzu cayenne nieznacznie zwiększyło temperaturę ciała, co z kolei spala kalorie.

Niewielkie zmniejszenie apetytu stwierdzono w innym badaniu po spożyciu 10 gramów pieprzu cayenne. Była to jednak duża dawka i należało ją powtarzać przy każdym posiłku, co może być bardzo nieprzyjemne.

Nie przeprowadzono dalszych badań wykazujących, czy te niewielkie efekty podniesienia temperatury powodują utratę masy ciała.

Wyniki badań wykazały, że ci, którzy zmieszali pieprz cayenne z jedzeniem, spalili dodatkowe 10 kalorii 4 godziny po jedzeniu w porównaniu z tymi, którzy nie dodali cayenne.

Wiele badań dotyczyło cayenne lub kapsaicyny w połączeniu z innymi składnikami, więc nie można odróżnić składnika odpowiedzialnego za wyniki. Potrzebne są dalsze badania, zanim cayenne lub kapsaicyna zostaną zastosowane jako suplement odchudzający.

Łagodzi przeziębienie

Papryka Cayenne jest często stosowana jako domowe lekarstwo na kaszel, przeziębienia i przekrwienie. Nie ma badań na poparcie tego zastosowania, ale cayenne może pomóc tymczasowo złagodzić przekrwienie, zmniejszając naczynia krwionośne w nosie i gardle.

Jeden popularny przepis domowy łączy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę octu jabłkowego i 2 łyżki wody do spożycia łyżeczką. Inni ludzie mieszają pieprz cayenne i ocet jabłkowy w gorącej herbacie, aby oczyścić zatoki.

Wartości odżywcze

Zgodnie z USDA National Nutrient Database, jedna łyżka pieprzu cayenne o wadze 5,3 grama zawiera:

17 kalorii
0,64 g białka
0,92 g tłuszczu
3 g węglowodanów, w tym 1,4 g błonnika i 0,6 g cukru.
8 mg wapnia
0,41 mg żelaza
8 mg magnezu
16 mg fosforu
107 mg potasu

Inne składniki odżywcze obejmują witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B-6 i folian. Jest również bogaty w flawonoidy i karotenoidy, które nadają przyprawie czerwony kolor.



Wskazówki dietetyczne

Cayenne to wszechstronna przyprawa, którą można dodać do wszystkiego, od ryb po jajka, zupy, zapiekanki, tacosy i makarony.

Oto kilka szybkich wskazówek:

  • Dodaj pieprz cayenne do mieszanek przyprawowych, takich jak curry lub marynaty do mięs z grilla
  • Zrób domowy sos z oliwy, octu, pieprzu cayenne i innych ulubionych przypraw
  • Przypraw swoje marynaty, dodając pieprz cayenne
  • Posyp nim kanapkę
  • Dodaj do zupy dyniowej lub marchewkowej

Ryzyko

Papryka Cayenne jest powszechnie stosowana w połączeniu z sokiem z cytryny i wodą jako część diety detoksykacyjnej. Istnieje niewiele badań na poparcie stosowania diet detoksykacyjnych, dlatego należy zachować ostrożność.

Kremu z kapsaicyny nie należy nakładać na otwarte rany lub złamaną skórę. Nie jest zalecany dla dzieci poniżej 2 lat.

Podczas nakładania kremu z kapsaicyną używaj rękawiczek i po użyciu umyj ręce. Po nałożeniu kremu może wystąpić uczucie pieczenia. Unikaj kontaktu z oczami, nosem i ustami. Kremu z kapsaicyną nie należy stosować z podkładką grzewczą ani przed ani po gorącym prysznicu.

Kapsułki kapsaicyny mogą powodować podrażnienie żołądka i zwiększać kwas żołądkowy. Osoby z wrzodami lub zgagą powinny porozmawiać z lekarzem przed zastosowaniem kapsaicyny. Zachowaj ostrożność, decydując się na suplement zawierający kapsaicynę. Suplementy nie są regulowane i mogą, ale nie muszą, być skuteczne.

 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz