porady zdrowa kuchnia

5 korzyści zdrowotnych dyni




Wiele osób uważa dynie za coś więcej niż dekorację jesiennego ogrodu. I bardzo dobrze! Nadszedł czas, by przyjrzeć się jej właściwościom zdrowotnym.

Dynia jest pokarmem o dużej zawartości składników odżywczych. Jest bogaty w witaminy i minerały, ale ma mało kalorii. Nasiona dyni, liście i soki stanowią potężny zastrzyk odżywczy.

Istnieje wiele sposobów włączenia dyni do deserów, zup, sałatek, przetworów, a nawet jako substytut masła. Szereg produktów z dyni można kupić w sklepie, ale najlepiej wykonać je samodzielnie w domu.

Szybkie fakty na temat dyń

  1. Potas zawarty w dyniach może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi.
  2. Przeciwutleniacze w dyni mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniowemu uszkodzeniu oczu.
  3. Unikaj dyń w syropach i dokładnie czytaj składy gotowych pulp, ponieważ zazwyczaj zawiera dodane cukry.
  4. Dynie należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do 2 miesięcy.
  5. Puree z dyni lub dynia w puszkach mogą być stosowane jako zamiennik masła lub oleju w przepisach na wypieki.



Korzyści zdrowotne

Dynia ma szereg fantastycznych korzyści zdrowotnych, w tym jest jednym z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu.

Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem. Daje również żywe kolory pomarańczowym warzywom i owocom. Ciało przekształca każdy spożyty beta-karoten w witaminę A.

Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, zapewnić ochronę przed astmą i chorobami serca oraz opóźnić starzenie się i zwyrodnienie organizmu.

Wiele badań sugeruje, że spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych, takich jak dynia, zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności. Może także pomóc w zapobieganiu cukrzycy i chorobom serca, a także wpływać na zdrową cerę i włosy, dodając energii i pomagając zachować zdrowy wskaźnik masy ciała (BMI).

Dynie są również potężnym źródłem błonnika.

Regulacja ciśnienia krwi

Jedzenie dyni jest dobre dla serca. Zawartość błonnika, potasu i witaminy C sprzyja zdrowiu tego organu.

Badania sugerują, że spożywanie wystarczającej ilości potasu może być prawie tak samo ważne, jak zmniejszanie spożycia sodu w leczeniu nadciśnienia krwi. Zmniejszenie spożycia sodu można osiągnąć poprzez spożywanie posiłków, które zawierają mało soli lub nie zawierają jej wcale.

Zwiększone spożycie potasu wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem udaru, ochroną przed utratą masy mięśniowej i zachowaniem gęstości mineralnej kości.



Zmniejszenie ryzyka raka

Badania sugerują pozytywny związek między dietą bogatą w beta-karoten a zmniejszonym ryzykiem raka prostaty.

W badaniach przeprowadzonych w Japonii wykazano również, że beta-karoten hamuje rozwój raka jelita grubego.

Autorzy badania wyjaśniają:

„Stwierdziliśmy statystycznie istotny odwrotny związek między wyższymi stężeniami likopenu w osoczu [rodzaj beta-karotenu] a niższym ryzykiem raka prostaty u starszych uczestników i osób bez raka prostaty w rodzinie”.

Dynie zawierają bogactwo przeciwutleniaczy. Wykazano, że witamina C, witamina E i beta-karoten wspierają zdrowie oczu i zapobiegają uszkodzeniom zwyrodnieniowym.

Przekrojowe badanie starszych afroamerykańskich kobiet wykazało, że jedzenie 3 lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zaćmy. Co więcej – zmiana diety doprowadziła również do spowolnienia postępu choroby.

Zwalczanie cukrzycy

Dynia pomaga kontrolować cukrzycę.

Związki roślinne w nasionach dyni i miazdze są doskonałe do wspomagania wchłaniania glukozy do tkanek i jelit, a także do równoważenia poziomu glukozy w wątrobie. Mogą być związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, ale efekt ten nie jest konsekwentnie wykazany. Jednak związki te mają tak istotny wpływ te tę kwestie, że naukowcy sugerują, że można je będzie w przyszłości przerobić na leki przeciwcukrzycowe, chociaż konieczne są dalsze badania.

Dzienna zawartość błonnika

Dynie są fantastycznym źródłem błonnika. Ludzie najczęściej nie spożywają wystarczającej ilości błonnika, a ich średnie dzienne spożycie wynosi zaledwie 15 g. Zalecenia odnośnie ilości błonnika w diecie: 25 do 30 g.

Błonnik spowalnia tempo wchłaniania cukru do krwi, a także promuje regularne wypróżnienia i płynne trawienie. Zdrowe spożycie błonnika może również pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Przy prawie 3 gramach błonnika w gotowanej świeżej dyni i ponad 7 g w gotowym puree, dodanie porcji dyni do codziennej diety może pomóc uzupełnić niedobór błonnika w przeciętnej diecie.

Odporność

Dynia może wzmacniać naszą odporność.

Pulpa dyniowa i nasiona są bogate zarówno w witaminę C, jak i beta-karoten. Zapewniają one wzmocnienie układu odpornościowego za pomocą potężnej kombinacji składników odżywczych.

Beta-karoten jest przekształcany w witaminę A. Ona z kolei wpływa na tworzenie białych krwinek, które zwalczają infekcje.



Wartości odżywcze

Jedna szklanka dyni gotowanej  bez soli zawiera:

1,76 g białka
2,7 g błonnika
49 kalorii
0,17 g tłuszczu
0 g cholesterolu
12,01 g węglowodanów

Ta ilość dyni zapewnia również:

  • ponad 200 procent zalecanego dziennego spożycia (RDA) witaminy A
  • dziewiętnaście procent RDA witaminy C
  • dziesięć procent lub więcej RDA witaminy E, ryboflawiny, potasu, miedzi i manganu
  • co najmniej 5 procent tiaminy, B-6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, niacyny, żelaza, magnezu i fosforu

Przygotowanie i spożycie świeżej dyni przyniesie najwięcej korzyści dla twojego zdrowia. Warto przygotować z niej przetwory np. puree, by cieszyć się jej smakiem całą zimę, a nawet dłużej. Dynia zachowuje wiele korzyści zdrowotnych w procesie konserwowania.

Jak włączyć dyni do swojej diety

Istnieje wiele sposobów na wprowadzenie dyni w większej ilości do naszej diety.

Upewnij się, że dynia ma kilka cali łodygi i jest twarda i ciężka jak na swój rozmiar. Przechowuj nienapoczęte dynie w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do 2 miesięcy.

Oto kilka prostych wskazówek dotyczących włączenia dyni do diety:

  • Zrób własny przecier z dyni zamiast kupować puszki.
  • Używaj przecieru z dyni  zamiast oleju lub masła w dowolnym przepisie do pieczenia.
  • Zrób szybki poczęstunek z jogurtu i czekolady, łącząc grecki jogurt, puree z dyni, miód, cynamon i proszek kakaowy.
  • Doskonałym i dużo zdrowszym słodyczem od standardowych są ciasta i ciasta dyniowe, gofry, a nawet serniki.

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz