książki smaki zdrowia

S.O.S dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych

Ból stawów dotyka niemal każdego. Czasem mija szybko, ale zdarza się również, że jest sygnałem poważnych schorzeń. Kiedy należy się niepokoić? Jakie choroby może on zwiastować? Jak można sobie pomóc? Badania naukowe wskazują na bardzo korzystny wpływ diety na przebieg leczenia.

Autorki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromalgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.

Powinieneś przeczytać tę książkę, jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich cierpi na:

– Reumatoidalne zapalenie stawów

– Młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów

Łuszczycowe zapalenie stawów

Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa

Toczeń rumieniowaty układowy

– Dnę moczanową

– Boreliozę

– Fibromialgię

– Niezdiagnozowany ból lub obrzęk stawów

Katarzyna Olejniczak, dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Właścicielka poradni OLMED i współautorka portalu dietetykapediatryczna.pl. Na co dzień pracuje w poradni w Jaworznie i Mysłowicach, współpracując z lekarzami różnych specjalności. Oprócz pracy w poradni prowadzi szkolenia dla dzieci i młodzieży, jest współautorem bajek edukacyjnych.

Anna Piekarczyk, dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Autorka wielu publikacji w tematyce dietoterapii i medycyny żywienia. Prowadzi stronę internetową oraz poradnię dietetyczną online pod adresem www.studiozycia.pl.

 

 

Recenzja:

Przedstawiona do recenzji publikacja pt. S.O.S dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych autorstwa Anny Piekarczyk i Katarzyny Olejniczak stanowi niezwykle przystępny dla czytelnika opis wybranych najczęstszych reumatologicznych schorzeń zapalnych, jak i niezapalnego problemu spotykanego w praktyce reumatologicznej, jakim jest fibromialgia. Autorki dokonują też krótkiego przeglądu badań diagnostycznych, które pomagają w postawieniu właściwej diagnozy w reumatologii. Następnie w sposób zwięzły i w odniesieniu do aktualnych publikacji dotyczących problematyki diety w chorobach reumatycznych przeprowadzają analizę różnych interwencji dietetycznych w tych schorzeniach.
Równocześnie podejmują udaną próbę zmierzenia się z powszechnymi mitami, które funkcjonują w tym zakresie w społeczeństwie.
Książkę można polecić nie tylko pacjentom, ale także wszystkim profesjonalistom, którzy zajmują się chorymi z problemami reumatologicznymi. Dzięki takim publikacjom wzrośnie na pewno wśród chorych świadomość istotnego
wpływu własnego postępowania na przebieg przewlekłego schorzenia, jakimi są choroby reumatologiczne. To z kolei może się przełożyć na modyfikację stylu życia, co w przyszłości może skutkować lepszym efektem prowadzonego leczenia i uniknięciem rozwoju powikłań, które mogą prowadzić do inwalidztwa i skrócenia życia.

Dr n. med. Maciej Lewicki
Śląskie Centrum Reumatologii,
Rehabilitacji i Zapobiegania Niepełnosprawności
im gen. Jerzego Ziętka

 

Rekomendacja

Choroby zapalne stawów, które kojarzyć się mogą z typowymi dolegliwościami osób starszych, występują także u osób w sile wieku czy młodzieży. Niniejsza książka to kompendium wiedzy na temat chorób zapalnych stawów. Informacje dotyczące objawów, diagnostyki, postępowania dietetycznego oraz zalecanego zakresu aktywności fizycznej zostały przestawione w prosty i zrozumiały dla pacjenta sposób. Nie zabrakło tu także porad praktycznych dotyczących prawidłowej diety osób chorych, profilaktyki i fizjoterapii.

 dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl