przepisy zdrowa kuchnia

Szakszuka z jarmużem, cebulą i pomidorami

Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych”

Składniki

•2 jajka

•1 łyżeczka oliwy z oliwek

•ząbek czosnku

•½ cebuli

•garść jarmużu obranego (bez łodygi)

•1 pomidor

•przyprawy: pieprz, szczypta oregano i chilli




 

Sposób przygotowania

Zacznij od pomidora. Sparz go gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przetarty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Delikatnie podsmaż. Następnie dodaj pomidory. Dopraw je ziołami, ale nie mieszaj ich zbyt często, aby się nie rozpadły. Dodaj chili, a potem jarmuż. Przemieszaj delikatnie całość. Dodaj jajka. Gotuj przez około 1 minutę nie mieszając jajek. Następnie przykryj pokrywką i odstaw na 3-5 minut. Szakszuka smakuje najlepiej, kiedy żółtka są jedynie delikatnie ścięte 😊

Ilość porcji 2
Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia 167 kcal

Białko 12 g

Tłuszcze 10 g

Węglowodany (og.) 8.3 g

Błonnik 2.3 g

Wapń 70 mg

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz